Kan bambussykler bli populært?

Norsk entusiast sier bambussykler gir kjapp respons og er komfortable å sykle på.

TIDKREVENDE: Å lage en bambusramme tar tid, men tanken er at byggingen av én ramme skal sysselsette hele fem mennesker.  Foto: Zambikeszambia.com
TIDKREVENDE: Å lage en bambusramme tar tid, men tanken er at byggingen av én ramme skal sysselsette hele fem mennesker. Foto: Zambikeszambia.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– De er rett å slett gode å sykle på. Det er på mange måter en unik kombinasjon av stivhet og evnen til å ta opp ujevnheter som gjør at det er høy komfort.

Det er Tønsberg-mannen Jan Erik Studsrød som sier dette. Seniorrådgiveren er mangeårig bistandsarbeider for Norad med miljøarbeid i Afrika som sitt spesialfelt, og oppdaget bambussykkelen da han var stasjonert ved ambassaden i Lusaka i Zambia.

Les: Bruk bambusklær til å trene med

Tre typer

Etter endt tjeneste tok han med seg tre bambussykler hjem: En landeveisykkel, en terrengsykkel og en 29-tommer. Terrengsykkelen og 29-tommeren ble satt sammen lokalt, mens rammen til landeveisykkelen ble satt sammen til en ferdig sykkel av Sykkellåven utenfor Tønsberg.

Zambikes er et zambisk-amerikansk selskap som er opptatt av miljøvennlig produksjon og etablering av lokale arbeidsplasser. Tanken er at byggingen av én ramme sysselsetter fem mennesker, og dermed foregår hele produksjonen for hånd.

Slik lages en bambusramme for hånd:

50 timer å lage en ramme

– Produksjonen er tidkrevende, oppdaget jeg etter å ha besøkt «fabrikken». Siden fokuset er på å etablere sårt trengte arbeidsplasser, har det vært lite investeringer i maskiner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer