Fiskeregler for barn

Kan barn fiske gratis overalt?

Loven slår fast at barn kan fiske gratis om sommeren. Men ingen regel uten unntak.

GRATIS FOR BARN: Det er i prinsippet gratis å fiske for barn i Norge, men det fins noen unntak. Dessuten kan det kreves at barnet skaffer seg fiskekort der det er påkrevd, men som altså er gratis. Foto: NTB Scanpix
GRATIS FOR BARN: Det er i prinsippet gratis å fiske for barn i Norge, men det fins noen unntak. Dessuten kan det kreves at barnet skaffer seg fiskekort der det er påkrevd, men som altså er gratis. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Fisking for barn kan være alt fra stor spenning til hyggelig tidsfordriv: Men hva med fiskereglene - er det slik at barn kan ha med fiskestang og slenge ut snøret uansett hvor man befinner seg?

Gratis å fiske for barn

Ifølge Miljødirektoratet er det lovfestet at barn og unge under 16 år har rett til gratis fiskekort for fiske etter innlandsfisk i perioden fra 1. januar til 20. august.

Trenger barn fiskekort?

Lakse- og innlandsfiskloven slår fast at dersom man fisker på et sted som normalt krever fiskekort, har barn under 16 år rett til gratis fiskekort fra 1. januar til 20. august ved fisking av innlandsfisk med stang og håndsnøre.

I andre vassdrag kan de fiske gratis uten spesiell tillatelse i den samme perioden.

Reglene om gratis fiske gjelder kun for innlandsfiske, og det gjelder fiske fra båt eller fra land med stang og håndsnøre. Dessuten kan alle opp til 20 år fiske gratis etter innlandsfisk med stang og håndsnøre på Statskogs grunn utenom statsallmenninger i Sør-Norge .

Andre regler ved laksefiske

Vær obs på at reglene om gratis fiske ikke gjelder i vassdrag eller deler av vassdrag hvor det er laks, sjøørret eller sjørøye. Skal barna fiske etter laks, må man følge de lokale fiskereglene. Reglene gjelder heller ikke krepsefangst og fiske i kunstige fiskedammer.

Voksne må betale den statlige fiskeravgiften hvis de skal fiske etter laks, sjøørret eller sjørøye i vassdrag eller med faststående redskap i sjøen. Men alle under 18 år slipper å betale denne fiskeravgiften.

I tillegg er det unntak fra disse reglene i enkelte vann eller vassdrag der barns rett til gratis fiske vil være til vesentlig skade for fiskekulturarbeidet eller rettighetshavers fiske. Da vil det normalt være plakater i området som informerer om dette.

Hva med sjøfiske?

Ifølge Fiskeridirektoratets kommunikasjonsstab er det generelt gratis å fiske i sjøen, naturlig nok også for barn.

Men det er noen unntak.

- Unntatt fra reglene er fiskefestivaler eller særlige arrangement for barn, skriver kommunikasjonsstaben til Dinside.

De legger til at hummeren alltid er fredet utenom de lovlige fisketidene, og hummer med utvendig rogn er fredet hele året.

Også for de uten fast bostedsadresse i Norge gjelder andre - og strengere regler.

Dessuten er det regler for hvilke redskaper man kan bruke, og enkelte fiskearter er det ulovlig å fiske. Vær også obs på at det for hver fiskeart er et krav om hvor stor fisken skal være, et såkalt minstemål, som avgjør om du må slippe fisken tilbake ut i sjøen. Her finner du en oversikt over de forskjellige minstemålene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer