Kan bli ny matingrediens

Flere insekter har blitt godkjent som «ny mat» i Norge.

GRESSHOPPEMEL: Bildet er brukt som illustrasjonsbilde for insekter i mat. Her muffins bakt med sirissmel toppet med melbillelarve. Foto: Endre Vellene / Dagbladet
GRESSHOPPEMEL: Bildet er brukt som illustrasjonsbilde for insekter i mat. Her muffins bakt med sirissmel toppet med melbillelarve. Foto: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer
Publisert

«I Norge har flere insekter blitt godkjent som «ny mat», noe som betyr at de kan brukes som ingrediens i ulike matvarer. »

Det skriver Mattilsynet på sin facbookside.

For tida er fryste, tørkede og pulveriserte former av hussiriss (Acheta domesticus) som et nytt næringsmiddel vedtatt i EU, men under vurdering i EØS-EFTA-statene.

Det vil si at denne insekten kan bli en ny matingrediens.

Ikke satsingsområde

Det er ikke første gang at insekter og biller blir brukt som ingredienser i mat. I 2019 testet Meny Mjølmums-brødet som var laget av melbillelarver. Det ble solgt i flere av Menys butikker.

Flere mener at framtida er mat med insekter som proteinkilde.

- Selv om det er mer vanlig å spise insekter, larver og biller i andre deler av verden, har dette aldri vært en stor del av matkulturen i Norge. Aksepten vil derfor trolig være lav blant folk flest, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop.

- Det er vanskelig å spå om fremtiden, og vi følger alltid med på hvilke trender som oppstår for å kunne tilby våre kunder de produktene de måtte ønske. Men per i dag er ikke dette et satsingsområde for våre egne merkevarer, fortsetter han.

Må merkes godt

Insekter som er godkjent som ny mat i Norge må tydelig merkes med allergener. I tillegg må det oppgis hvilke insektet matvaren inneholder, dette gjøres ved bestemte betegnelser.

Acheta domesticus merkes med hussiriss, forklarer Mattilsynet på Facebook.

- Biller har proteiner som kan utløse allergi hos forbrukere. De som har allergi for skalldyr og bløtdyr vil ofte ha allergi også for slike insekter fordi de inneholder noe av de samme proteinsekvensene, sier Kristiansen.

Regjeringen.no skriver følgende på sin nettside:

«EFSA konkluderte også med at Acheta domesticus kan forårsake allergiske reaksjoner hos personer som allerede er allergiske for krepsdyr, bløtdyr (molluscs) og støvmidd.»

Derfor innføres det spesifikke merkekrav for å informere personer med slike allergier.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer