Kan bli ny matingrediens

Flere insekter har blitt godkjent som «ny mat» i Norge.

GRESSHOPPEMEL: Bildet er brukt som illustrasjonsbilde for insekter i mat. Her muffins bakt med sirissmel toppet med melbillelarve. Foto: Endre Vellene / Dagbladet
GRESSHOPPEMEL: Bildet er brukt som illustrasjonsbilde for insekter i mat. Her muffins bakt med sirissmel toppet med melbillelarve. Foto: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer
Publisert

«I Norge har flere insekter blitt godkjent som «ny mat», noe som betyr at de kan brukes som ingrediens i ulike matvarer. »

Det skriver Mattilsynet på sin facbookside.

For tida er fryste, tørkede og pulveriserte former av hussiriss (Acheta domesticus) som et nytt næringsmiddel vedtatt i EU, men under vurdering i EØS-EFTA-statene.

Det vil si at denne insekten kan bli en ny matingrediens.

Ikke satsingsområde

Det er ikke første gang at insekter og biller blir brukt som ingredienser i mat. I 2019 testet Meny Mjølmums-brødet som var laget av melbillelarver. Det ble solgt i flere av Menys butikker.

Flere mener at framtida er mat med insekter som proteinkilde.

- Selv om det er mer vanlig å spise insekter, larver og biller i andre deler av verden, har dette aldri vært en stor del av matkulturen i Norge. Aksepten vil derfor trolig være lav blant folk flest, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop.

- Det er vanskelig å spå om fremtiden, og vi følger alltid med på hvilke trender som oppstår for å kunne tilby våre kunder de produktene de måtte ønske. Men per i dag er ikke dette et satsingsområde for våre egne merkevarer, fortsetter han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.