Plastembalasje

Kan bli spiselig

Skal vi tro danskene, kan du innen få år kaste HELE kjøttdeigpakka i stekepanna.

SPISELIG: Innen 2028 håper danske forskere at plastembalasjen rundt mat kan gå i stekepanna istedenfor søppla. Foto: Terje Bendiksby / NTB
SPISELIG: Innen 2028 håper danske forskere at plastembalasjen rundt mat kan gå i stekepanna istedenfor søppla. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du lei av alt plastavfallet som hoper seg opp under forberedelsene til fredagens taco-middag?

I 2028 kan det bli en slutt på det, skal man tro danske forskere.

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) leder nemlig et forskningsprosjekt med mål om spiselig emballasje, det skriver DTU i en pressemelding.

En innovativ ny emballasje skal se ut som plast, beskytte matvaren, og i tillegg kunne stekes - sammen med innholdet.

Innovasjonsfondet i Danmark skal ha spyttet inn over ti millioner danske kroner i prosjektet.

Matvarer som porsjonsposer med ris, frossenpizza og kjøttdeig skal testes ut først, og ideen er at emballasjen skal kunne gå rett i stekepanna, ovnen eller kjelen.

Ifølge DTU skal den spiselige emballasjen lages av pulver som utvinnes fra sitrus- og appelsinskall fra juiceindustrien.

Målet er at den skal holde matvarene like friskt og trygt, ikke endre utseende og smaken på maten negativt, og samtidig kunne «forsvinne» under tilberedning.

Og skulle det ikke friste å nyte emballasjen rundt kjøttdeigpakka sammen med kjøttdeigen, forteller prosjektleder Susan Løvstad Holdt at emballasjen trygt skal kunne kastes i komposthaugen hjemme.

Den spiselige matemballasjen er, ifølge universitetet, anslått å kunne spare Danmark for et C02-utslipp fra import og avhending av plast tilsvarende 5.400 tonn CO₂ per år.