Pollenvarsel

Kan bli verre i år

Pollensesongen er allerede i gang i deler av landet.

VÆR FORBEREDT: I år kan du trolig merke pollenallergien mer sammenlignet med i fjor. Foto: Shutterstock / NTB
VÆR FORBEREDT: I år kan du trolig merke pollenallergien mer sammenlignet med i fjor. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pollenallergi, eller det som ofte kalles for høysnue på folkemunne, er for mange allergikere både irriterende og krevende.

I takt med vårens inntog, blusser også opp pollensesongen. Vi er nå inne i startfasen av årets pollensesong, noe kanskje flere allerede har fått kjenne på.

Årets pollensesong blir trolig kraftigere i år enn i fjor.

Ifølge Göteborgs-Posten er det risiko for uvanlig høye nivåer av pollen i år.

- Dersom det blir enda varmere, rundt 15 grader, i løpet av den kommende tiden, kan det komme mye på en gang, sier Åslög Dahl, biolog og ansvarlig for pollenlaboratoriet ved Göteborgs universitet, til avisa.

Vanskelig å forutsi

- I utgangspunktet venter vi en forholdsvis normal sesong, men det er kanskje litt mer i år, sier Hallvard Ramfjord, NAAFs pollenanalytiker til DinSide.

Det er naturlig å forvente litt mer i år da det er sjeldent to rolige sesonger på rad, forklarer han.

Ramfjord påpeker likevel at det er helt umulig å forutsi hvordan pollensesongen kommer til å bli, da det er flere faktorer det avhenger av.

Hvordan pollensesongen blir er væravhengig, samt avhengig av hvordan produksjonen har vært.

Været avgjør hvor mye pollen som kommer i spredning. Når pollen slippes, kommer det an på været. Nedbør renser for eksempel lufta.

Rask temperaturstigning

- Bakgrunn for det som blir nevnt i Sverige er en kald vinter med lavere temperatur. Da blir modningen satt på vent, og når det da skjer en rask temperaturstigning, kan man få mer pollen i startfasen enn ellers, forklarer han.

Helse-Norge anbefaler folk å begynne med forebyggende behandling når det varsles pollen i din landsdel, eller når du merker milde symptomer.

Norges Astma- og Allergiforbund har laget en pollenkalender med gjennomsnittsdatoer over de siste sesongene. Kalenderen finner du her.

Pollenanalytikeren anbefaler å følge med på pollenvarsel, hvor du kan sjekke pollenvarselet for de kommende dagene i ditt område.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer