Strikking og håndarbeid

Kan butikken kreve at du kjøper garn om du vil kjøpe mønster?

Kan garnbutikken kreve at du må kjøpe garn dersom du vil kjøpe en strikkeoppskrift? Forbrukertilsynet mener det kan stride mot markedsføringsloven.

KREVER BUTIKKEN AT DU MÅ KJØPE GARN OM DU VIL KJØPE MØNSTER? Forbrukertilsynet mener garnbransjens praksis om å nekte salg av oppskrift dersom du ikke kjøper garn på samme sted, kan være brudd på markedsføringsloven. Illustrasjonsfoto: Kristin Sørdal
KREVER BUTIKKEN AT DU MÅ KJØPE GARN OM DU VIL KJØPE MØNSTER? Forbrukertilsynet mener garnbransjens praksis om å nekte salg av oppskrift dersom du ikke kjøper garn på samme sted, kan være brudd på markedsføringsloven. Illustrasjonsfoto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Garnproduksjon er millionindustri; garnprodusentene tjener hundrevis av millioner på salg av garn og mønster hvert år - og pilene har pekt oppover de siste åra.

Strikking og håndarbeid er populært, både blant ung og gammel. Det florerer av strikke-, hekle- og håndarbeidsgrupper på Facebook, og du kan kjøpe garn, mønster og håndarbeidsprodukter både på nett og i fysiske butikker.

De fleste som har vært innom en inspirasjonsgruppe for håndarbeid vil ha sett at det der deles flittig, både i ferdige inspirasjonsprosjekter og prosjekter i arbeid. Det hersker også en viss indre justis i spørsmålet om det er lov eller ikke, å dele strikke- eller hekleoppskrifter med andre.

For mens noen garnprodusenter har valgt å legge alle oppskrifter åpent og fritt til nedlasting, er det andre som ikke har dette åpent - og som forlanger at du må kjøpe garn dersom du ønsker å kjøpe eller laste ned et mønster.

Men kan de egentlig kreve at du må kjøpe garn dersom du ønsker å kjøpe et mønster?

Dette er også klaget inn til Forbrukertilsynet (tidligere Forbrukerombudet):

«Klage på krav om å kjøpe garn for å få kjøpt mønster, både på nett og i butikker» heter det i en av klagene vi har sett som er adressert til Forbrukerombudet. Og det finnes flere slike i innboksen til Forbrukertilsynet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer