Blå brennmanet

Kan du bli brent av blå brennmanet?

I sommer er sannsynligheten for å støte på blå brennmanet stor - men bør du frykte å bli brent?

BLÅ MANET: I 2020 har vi sett flere av denne typen manet. Men er den farlig? Video: Berit B. Njarga / Dinside Vis mer
Publisert

I store deler av landet er sannsynligheten for å møte på brennmanet stor, og da snakker vi normalt om den røde brennmaneten.

Den blå brennmaneten er normalt noe sjeldnere - men i sommer er risikoen stor for å støte på den, slik vi gjorde ved Kragerø i juli.

Men hva er egentlig forskjellen på denne og den røde, som man ser oftest?

Høy forekomst

Tone Falkenhaug i Havforskningsinstituttet forteller at blå brennmanet er en art som hører naturlig hjemme i norske havområder, men som vanligvis forekommer i lavere tettheter enn den røde brennmaneten.

BLÅ BRENNMANET: Jo, den brenner - men risikoen for å bli brent av denne er likevel mindre enn av den røde brennmaneten. Foto: Berit B. Njarga
BLÅ BRENNMANET: Jo, den brenner - men risikoen for å bli brent av denne er likevel mindre enn av den røde brennmaneten. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

- I år ser det ut til at arten har relativt høy forekomst, særlig langs kysten av Sør-Norge. Slike «topper» i forekomst har også skjedd tidligere. At det er mye av denne arten i år, tyder på at den har hatt en vellykket reproduksjon, forteller Falkenhaug.

Selv om det i år altså kan være ekstra mye blå brennmanet i Sør-Norge, er kan den forekomme langs hele kysten helt opp til Barentshavet, ifølge Falkenhaug.

I Artsdatabanken kan du se kart over hvor det er funnet blå brennmanet i Norge.

Falkenhaug sier at blå brennmanet er en mere varmekjær art en vanlig (rød) brennmanet, men at høyere tettheter og en mer nordlig utbredelse kan ha sammenheng med høyere sjøtemperaturer.

- En slik utvidelse av forekomst nordover, har vi observert hos flere marine arter som følge av klimaendringer, legger hun til.

Brenner blå brennmanet?

Så hva er egentlig forskjellen på rød brennmanet, som de fleste av oss er mest vant til å se i norske skjærgårder, og den blå?

Ifølge det britiske Marine Life Information Network kan de blå brennmanetene bli opptil 30 centimeter i diameter, og den har 40-60 tentakler.

- Forskjellen mellom blå brennmanet og rød brennmanet går på farge, størrelse og antall tentakler. I tillegg er blå brennmanet noe mer varmekjær, sier Falkenhaug.

Men kan man bli brent av blå brennmanet?

- Blå brennmanet brenner omtrent like mye som rød brennmanet. Men siden blå brennmanet har færre tentakler, og er mindre i størrelsen enn rød brennmanet, blir man ofte brent over en større flate av rød brennmanet enn av blå brennmanet, forteller forskeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer