Blå brennmanet

Kan du bli brent av blå brennmanet?

I sommer er sannsynligheten for å støte på blå brennmanet stor - men bør du frykte å bli brent?

BLÅ MANET: I 2020 har vi sett flere av denne typen manet. Men er den farlig? Video: Berit B. Njarga / Dinside Vis mer
Publisert

I store deler av landet er sannsynligheten for å møte på brennmanet stor, og da snakker vi normalt om den røde brennmaneten.

Den blå brennmaneten er normalt noe sjeldnere - men i sommer er risikoen stor for å støte på den, slik vi gjorde ved Kragerø i juli.

Men hva er egentlig forskjellen på denne og den røde, som man ser oftest?

Høy forekomst

Tone Falkenhaug i Havforskningsinstituttet forteller at blå brennmanet er en art som hører naturlig hjemme i norske havområder, men som vanligvis forekommer i lavere tettheter enn den røde brennmaneten.

- I år ser det ut til at arten har relativt høy forekomst, særlig langs kysten av Sør-Norge. Slike «topper» i forekomst har også skjedd tidligere. At det er mye av denne arten i år, tyder på at den har hatt en vellykket reproduksjon, forteller Falkenhaug.

Selv om det i år altså kan være ekstra mye blå brennmanet i Sør-Norge, er kan den forekomme langs hele kysten helt opp til Barentshavet, ifølge Falkenhaug.

I Artsdatabanken kan du se kart over hvor det er funnet blå brennmanet i Norge.

Falkenhaug sier at blå brennmanet er en mere varmekjær art en vanlig (rød) brennmanet, men at høyere tettheter og en mer nordlig utbredelse kan ha sammenheng med høyere sjøtemperaturer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer