Regler for grilling

Kan du grillreglene?

Dersom du vil fyre opp grillen i hagen eller på stranden i helga, bør du sjekke hva som er lov og ei.

BRANNFARE: De fleste av grillbrannene kunne vært unngått med enkle grep, ifølge brannekspert. Foto: Frende Forsikring.
BRANNFARE: De fleste av grillbrannene kunne vært unngått med enkle grep, ifølge brannekspert. Foto: Frende Forsikring. Vis mer
Publisert

Det er ventet høye sommertemperaturer flere steder i landet denne helga, og da er det fristende å tilbringe fridagene på ei strand. Kanskje pakker du med deg engangsgrill, pølser og burgere i strandveska også.

Du må imidlertid være forsiktig dersom du skal fyre opp grillen når det er tørt vær i vente, enten om du griller hjemme i hagen eller ute i naturen. Det skal nemlig ikke mye til for å starte en brann.

Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap (DSB) advarer om at vi går inn i en periode med økende skogbrannfare. Hittil i år er det registrert 482 gressbranner og 192 branner i skog og utmark. Rogaland, Østfold og vest i Agder er områdene som har vært ekstra utsatt, melder TV 2.

- Pass på engangsgriller og sigarettsneiper. Hver sommer ser vi flere branner som starter fordi folk griller for tett innpå husvegger eller annet brennbart materiale, og at folk kaster varm aske i søppelspannet, sier brannekspert Øystein Øren i Frende Forsikring.

Sjekk kommunens grillregler

Når været er varmt og tørt, innfører flere kommuner grillforbud. Derfor er det lurt at du sjekker kommunen din sin nettside før du starter grillen. Hvis du ikke følger reglene, risikerer du både bøter og straff.

Dersom du griller ute i naturen, husk at skogbrannfaren er stor i tørre perioder. Du kan sjekke skogbrannfareindeksen til Meteorologisk Institutt.

Det er forbudt å gjøre opp ild i skog og utmark i perioden 15. april til 15. september uten tillatelse fra kommunen, men det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.

Grillvett

Frende Forsikring kjenner, blant annet, til et tilfelle hvor en mann meldte inn skadet stuegulv etter at han hadde brukt engangsgrillen innendørs. De fleste vet heldigvis at du ikke må grille inne i boligen din.

Brannvernforeningen har samlet flere råd til deg som skal grille:

  • Benytter du kull- eller engangsgrill, må du passe på at den står stødig og med god avstand til brennbart materiale, også fra undersiden. Derfor bør du ikke sette engangsgrillen direkte på gresset, og det kan være lurt å legge ei steinghelle under slik grill. Du må ikke tennvæske på varm grill, samt begrense mengden væske når du tenner opp. Når du er ferdig å grille, må du passe på at grillen er helt slukket og asken er kald før du kaster engangsgrillen. Frende anbefaler alle å bruke godt med vann til å kjøle ned engangsgrillen etter bruk. Hvis du ikke bruker nok fordamper vannet og selv glør inne i fuktig brensel kan bli tent på nytt.

  • Har du gassgrill, er det viktig at du påser at alle blussene er stengt før du åpner gasstilførselen på beholderen. Gassgrillen må også alltid antennes med åpent lokk straks etter at gasstilførselen er åpnet. Når du er ferdig å grille, steng både gassblussene og flaskeventilen. Det er viktig at du sjekker gasslangen jevnlig for sprekker og lekkasjer, og kjenner du gasslukt og mistenker lekkasje, steng straks av gasstilførselen på gassflasken og flytt flasken til et sikkert sted.

Generelt skal all grilling foregå utendørs. Du bør i tillegg alltid ha vann til slukking i nærheten.

Det er nok fristende for mange å åpne en kald pils under grillingen, men Brannvernforeningen understreker at for mye alkohol og grilling ikke hører sammen.

Bor du i borettslag?

Griller du på balkongen din i borettslaget, må du aldri bruke kullgrill, da det er stor fare for brannspredning. Elektrisk grill og gassgrill er tryggere alternativer fordi du lettere kan kontrollere varmen.

Det forutsettes også at balkongen har god utlufting langs gulv og tak uten noen form for innglassing, slik at røyk og eventuell lekket gass raskt luftes ut.

Merk også at mange borettslag har husordensregler knyttet til grilling, som du må følge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer