Antistofftest coronavirus

Kan du sjekke om du har hatt corona?

Det finnes egne tester for å sjekke om du har antistoffer mot covid-19, men de gir ikke nødvendigvis et fullverdig svar.

SJEKKE CORONASMITTE? Er du i tvil om du har vært smittet av corona, kan en antistoff-test gi deg en indikasjon. Illustrasjonsfoto: NTB
SJEKKE CORONASMITTE? Er du i tvil om du har vært smittet av corona, kan en antistoff-test gi deg en indikasjon. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

I Norges gjenåpningsplan er det en del unntak fra reglene som gjelder fullvaksinerte eller de som på andre måter er beskyttet mot coronasmitte. Deriblant gjelder dette i seks måneder etter at du har testet positivt for covid-19.

Hva så med de som mistenker at de kan ha vært smittet, uten at de testet seg? Kan en antistoff-test vise om du har hatt covid-19?

VAKSINERING: Helse- og omsorgsminister Bent Høie kunne melde om at Norge straks når en ny milepæl i Norge. Video: NTB Vis mer

Du kan teste deg selv

Vitus Apotek er blant aktørene som selger antistoff-test, hvor du sender inn en prøve som du tar selv, og så få svar etter ti dager. Testen koster 500 kroner.

- Det stemmer at vi selger Vitas Covid-19 antistofftest. Vi har hatt denne tilgjengelig siden mars 2021, og har så langt solgt 322 stykk, fortalte Linda Bysveen til Dinside i slutten av mai.

Også Volvat tilbyr å teste deg for antistoffer mot covid-19, og der koster det mellom 820 og 990 kroner. Volvat skriver på sine nettsider at påviste antistoffer kan skyldes andre luftveisinfeksjoner, selv om sannsynligheten for dette er liten, samtidig som et negativt resultat heller ikke kan utelukke smitte (infeksjon), siden ikke alle danner antistoffer etter infeksjon.

Dette sier FHI om antistoff-testing

Lege Helena Niemi Eide ved avdeling for smittevern og beredskap i Folkehelseinstituttet (FHI) sier til Dinside at slike tester viser om du har antistoffer mot SARS-CoV-2, og kan være et hjelpemiddel for å fastslå om en person har hatt covid-19.

Hun påpeker samtidig at noen personer som har gjennomgått sykdom likevel ikke vil teste positivt på slike prøver, mens andre som ikke har gjennomgått sykdom vil kunne teste positivt, på grunn av eksempelvis kryssreaksjoner.

- Når det gjelder antistoff-hurtigtester, som for eksempel kan selges på apotek, er de generelt mindre sikre enn antistofftester som analyseres i sykehuslaboratorier, sier Eide.

- Det er også risiko for kryssreaksjon med antistoffer mot andre luftveisvirus, først og fremst andre vanlige forkjølelsesvirus i coronavirusfamilien, og kryssreaksjoner vil kunne gi falske positive analyseresultater, forklarer hun.

Informasjon kan ikke brukes i coronasertifikat

Norge jobber som kjent med et coronasertifikat der de som kan bekrefte at de har vært smittet av covid-19 de siste seks månedene, kan benytte sertifikatet. Etter planen skal det være klart i juni.

Et positivt svar fra en antistoff-test kan, derimot, ikke brukes som bekreftelse i sertifikatet.

- Antistoffresultater (IgG mot SARS-CoV-2) skal ikke vises på coronasertifikat som bekreftelse på at personen er beskyttet etter gjennomgått infeksjon, sier Eide, og forklarer at det er flere årsaker til dette:

  • Påvist IgG er tegn på sannsynlig gjennomgått infeksjon, men kan ikke brukes som mål på immunitet. Påviste antistoffer kan ikke tolkes som at du er beskyttet, fordi det ikke er en dokumentert en sikker sammenheng mellom påviste antistoffer og beskyttende immunitet.
  • Påvist IgG er tegn på sannsynlig gjennomgått infeksjon, men antistoffmålinger kan ikke brukes til å tidfeste infeksjonen. Ved infeksjon gjennomgått for lenger enn seks måneder siden, skal personen ikke anses som beskyttet, og dette kan ikke avgjøres på bakgrunn av antistoffundersøkelse. Supplerende informasjon om symptomer eller nærkontakt med kjent covid-19 for kunne sannsynliggjøre tidspunkt for infeksjon, men dette er ikke opplysninger som er tilgjengelig i labdatabasen og kan derfor ikke inkluderes i regelmotor.

Er det et poeng å ta en test?

Ifølge lege Helena Niemi Eide er antistoff-testene et hjelpemiddel for å fastslå om en person har hatt covid-19, men de bør ikke brukes alene.

- En positiv antistofftest hos personer med høy sannsynlighet for å ha vært smittet - for eksempel hatt typiske symptomer, eventuelt er i familie med noen som har testet positivt - gjør at de bare trenger å gi én vaksinedose og ikke to, forklarer hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer