Julebord

Kan få sparken

Et hyggelig julebord kan ta en brå vending.

FEST: Julebord er ofte veldig trivelig, men det kan fort gå skeis. Foto: Sergii Sobolevskyi / Shutterstock / NTB
FEST: Julebord er ofte veldig trivelig, men det kan fort gå skeis. Foto: Sergii Sobolevskyi / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Julebordsesongen er godt i gang, og de kommende ukene er det mange skal ut og ha det hyggelig med kolleger.

HR og ledelsesrådgiver i Simployer Hans Gjermund Gauslaa, kommer samtidig med en advarsel i forbindelse med festlighetene, og minner folk om at uakseptabel oppførsel på julebord kan få store konsekvenser.

GENIALT TRIKS: Noe veldig mange kan kjenne seg igjen i er at strømpebuksa rakner så fort du ser på den. Men visste du at det finnes et triks som du absolutt bør gjøre før du tar den på? Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Programleder: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Kan miste jobben

Han viser til en dom i Agder lagmannsrett fra 2009, der en leder ble sagt opp, etter å ha opptrådt seksuelt krenkende overfor to unge, kvinnelige ansatte og bestilt drikkevarer på bedriftens regning uten fullmakt.

- I denne dommen heter det at et julebord er et jobbrelatert sosialt arrangement hvor arbeidsgiveren har rett til å stille krav til de ansattes atferd. Retten understreker at arbeidsmiljølovens vern mot seksuell trakassering gjelder på sosiale arrangementer, og antas ikke minst å kunne ha praktisk betydning der.

Han legger imidlertid til at man som arbeidsgiver må legge lista litt høyere enn i arbeidshverdagen for hvilke uttalelser som er akseptert.

- Hvis du som arbeidsgiver gjennomfører et arrangement hvor det legges opp til mye alkohol, så legger du samtidig noen føringer på hvordan ting kan utvikle seg. Da må du kanskje tåle å heve lista noen hakk for hva som er akseptert å si til sjefen i forhold til det som ville være akseptert på en vanlig arbeidsdag.

Trusler, utskjellinger, vold, hærverk og mobbing og trakassering er ting som ikke trenger å bli akseptert.

Juristen legger også til at det alltid må gjøres en vurdering.

- Arbeidsgiver kan reagere på ulike måter på uønsket atferd på et julebord. Det kan dreie seg om alt fra en irettesettelse til avslutning av arbeidsforhold gjennom oppsigelse eller avskjed. Noen ganger vil det også kunne være aktuelt å gi en formell advarsel der det framgår at gjentakelser kan føre til oppsigelse. En eventuell oppsigelse eller avskjed krever saklig grunn og poenget her er at overtramp på julebordet kan gi arbeidsgiver saklig grunn til å avslutte arbeidsforholdet.

Ber om råd

Fam Camilla Viksand Manson, rådgiver for HR og ledelse i Simployer, forteller at de innimellom mottar henvendelser der personer har opplevd uønskede henvendelser på julebordet.

- Krangling og uoverensstemmelse – noen ganger slåssing mellom kolleger. Arbeidsgivere tar ofte kontakt for å forhøre seg om hvordan arbeidergiver skal ta tak i dette i etterkant. I noen tilfeller kan også leder ha vært involvert i situasjonen. Vi får også henvendelser om ulike former for trakassering forekommer også og hvordan arbeidsgiver skal gå fram for å håndtere saken, forteller hun.

Samtidig anbefaler hun å ha fokus på mangfold på julebord.

- Et julebord er en anledning der ansatte fra ulike bakgrunnen, kulturer og livsstiler samles for å feire sammen. For å sikre at alle føler seg inkludert og verdsatt, er det viktig å ta hensyn til dette mangfoldet, sier hun til DinSide.

Har en plikt

NHO Reiseliv mener at det er viktig å ha tenke på å forhindre og håndtere seksuell trakassering.

- Vi er på god vei, men det er fortsatt et arbeid å gjøre for å sikre trygge og positive arbeidsmiljøer, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, i en pressemelding.

Hun mener det er viktig at arbeidsgivere har gode rutiner på plass og at de har en plikt til å forhindre og forebygge trakassering på arbeidsplassen.

- Det er viktig at alle som driver restauranter og serveringssteder husker på at vi må ha gode rutiner for hva vi gjør dersom trakassering oppstår. Det skal ha en klar konsekvens, det skal være lett å varsle, og det er du som sjef som er ansvarlig for at dette er på plass og blir fulgt opp, sier hun.

I NHO Reiselivs medlemsundersøkelse for november sier 6 av 10 av NHO Reiselivs medlemsbedrifter sier de har gode rutiner for forebygging og håndtering for seksuell trakassering.

- Vi har hatt mye fokus på å forhindre og håndtere seksuell trakassering i bransjen og det er derfor gledelig å se at så mange som 6 av 10 har et fokus på dette. Nå må vi bare få med oss de resterende bedriftene. Vår næring har flere av risikofaktorene som er knyttet til seksuell trakassering og det er svært viktig for oss å sørge for at forekomsten av dette blir så liten som overhodet mulig, sier Krohn Devold i NHO Reiseliv i forbindelse med undersøkelsen.

Ellers er det mye som går igjen på julebordfester, som at mobilen havner i doen og blir vannskadet, eller ting og eiendeler som forsvinner eller blir gjenglemt, noe en forsikring sjelden dekker.

- Ellers er det mange som kommer hjem med feil ytterjakke eller frakk. Mange ser helt like ut, men i mørket/dårlig belyste garderober + noen er litt bedugget, er det lett å ta feil. I tillegg blir en del dyre jakker også stjålet, sier Voll.