Kan føre til hårtap

En ny studie mener at det kan være en sammenheng mellom hårtap og energidrikk og sukkerholdige leskedrikker.

HÅRTAP: Ifølge en ny studie har menn som drikker mye energidrikk større risiko for å oppleve hårtap. Foto: Shutterstock / NTB
HÅRTAP: Ifølge en ny studie har menn som drikker mye energidrikk større risiko for å oppleve hårtap. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje hørt før at store mengder med energidrikk eller sukkerholdige leskedrikker ikke er bra for deg. En ny studie fra Tsinghua Universitetet i Beijing har funnet en uventet bivirkning av energidrikker.

Forskerne studerte 1000 menn i alderen 18-45 år i en periode på cirka fire måneder. De ble bedt om å drikke mellom én og tre liter med sukkerholdige drikke hver uke i denne perioden.

Funn fra den nye studien hevder at energidrikker, sportsdrikker, brus, søtet te og kaffe kan føre til større risiko for å oppleve hårtap hos menn.

Mennene som ble undersøkt måtte selv skrive ned deres forbruk av leskedrikker, alkohol og tobakk, samt deres eventuelle helseproblemer.

Mennene som konsumerte mer enn én søtet drikke hver dag hadde 42 prosent større risiko for å oppleve hårtap sammenliknet med mennene som ikke drakk sukkerholdig drikke. Det skriver Independent News.

Kan ikke utelukke andre faktorer

Det finnes flere grunner til hårtap.

- Det er ingen tvil om at kostholdet påvirker helsen vår - ikke bare hårvekst, men også blodsukker, blodtrykk og kreftrisiko. Og at sukkerinntaket gjerne kunne være lavere hos mange, sier hudlege Miray Al-Mustafa ved A-Medi Spesialistklinikk til DinSide.

Videre forteller hun at mannlig type hårtap er ganske utbredt i befolkningen - majoriteten av menn vil utvikle denne hårtapslidelsen.

Forskerne bak studien sier at det trengs flere studier for å kunne fastslå sammenhengen mellom sukker og hårtap sikkert.

Al-Mustafa synes det er et interessant funn i studien, men hun påpeker at flere studier med mer varierte studiedeltakere behøves før vi kan fastslå en sammenheng.

I tillegg peker Al-Mustafa på at man ikke kan utelukke andre faktorer som kan ha spilt en rolle. Som for eksempel at studiedeltakerne selv fylte ut skjemaet og bare ble fulgt opp i fire måneder.

Hudlegen nevner også at dersom noen har gjennomgått covidsykdom kan det ha vært midlertidig hårtap.

Kostholdet kan påvirke

Studien viste at utvikling av mannlig type hårtap kunne være assosiert med alder, røyking, alkoholinntak, familiehistorie med hårtap, lite søvn, lavt utdanningsnivå og lavere fysisk aktivitetsnivå.

Kostholdet til gruppen som opplevde mer hårtap besto av mer fritert mat og sukker, og mindre grønnsaker.

- Med hensyn til mannlige type hårtap, er dette multifaktorielt - hovedsakelig genetisk predisposisjon og miljø. Den genetiske predisposisjonen får vi ikke gjort så mye med per i dag, men noen av miljøfaktorene kan vi styre, som for eksempel kostholdet vårt.

Kan gi kort hjertestans

I studien drakk flere av utvalget energidrikk. Foruten hårtap som en mulig konsekvens av dette finnes det også andre negative helseeffekter ved inntak av koffein fra energidrikke.

- Koffein er sentralstimulerende og kan ha en effekt på hjerte- og karsystemet, sier seniorforsker Trine Husøy ved Folkehelseinstituttet.

- Hvis man har underliggende hjertesykdom og ikke normalt drikker koffeinholdige drikker, kan en høy dose koffein over kort tid gi hjertestans. Men dette er i spesielle situasjoner, påpeker Husøy til DinSide.

Det er satt tålegrense, som er den øvre trygge grense, for koffein.

- For forstyrrelser i søvn er tålegrensen 1,4 milligram per kilo kroppsvekt, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer