Dersom du ikke har oppbevart risrestene på riktig måte, kan du risikere å bli syk.
- Det kan vokse to typer bakterier i risen som kan gjøre deg syk dersom risen får stå i romtemperatur. Den ene bakterien Bacillus cereus overlever koking og lager giftstoffer i risen, forteller seniorrådgiver og veterinær Catherine Signe Svindland i Mattilsynet.
Hun forklarer videre at den andre bakterien Stafylokokkus aureus lager giftstoffer i risen som også tåler koking.
- Begge giftstoffene kan gjøre deg alvorlig syk og det har vært dødsfall i utlandet på grunn av slik matforgiftning. Du kan heller ikke lukte eller smake om det er slike giftstoffer i risen, legger hun til.

Du kan bli svært syk
Kan bli matforgiftet
Ifølge National Health Service (NHS), kan du bli matforgiftet av å spise risrester. Du blir derimot ikke syk av å varme opp risrester, men heller måten risen er oppbevart på.
Jo lengre du har kokt ris stående i romtemperatur, desto mer sannsynlig er det at risen har blitt dårlig.
- Kokt ris må kjøles ned raskt, det kan gjøres ved å putte den i mindre beholdere, så må den rett inn i kjøleskapet. Dersom du kjøler ned i kjelen eller i en stor mengde ris samlet, tar nedkjølingen for lang tid, forklarer Svindland i Mattilsynet.

Slår kylling-alarm
Hjelper ikke å lukte
Dersom risen har blitt dårlig og fått bakterier eller giftstoffer vil det være vanskelig å finne ut av dette. Verken bakteriene eller giftstoffene deres har lukt eller smak. Det hjelper derfor ikke å lukte eller smake på maten først.
Det vil heller ikke hjelpe å varmebehandle risen på nytt, da dette kan gi høyere nivåer av giftstoffer. Bakteriene og giftstoffene i risen overlever også frysing.
- Vi anbefaler at du ikke koker mer ris enn du trenger til hvert måltid, råder Svindland.