Trygt å spise risrester?

Kan gjøre deg syk

Dette må du vite før du spiser risrestene.

RISRESTER: Har du oppbevart kokt ris feil, kan det være utrygt å spise restene. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du ikke har oppbevart risrestene på riktig måte, kan du risikere å bli syk.

- Det kan vokse to typer bakterier i risen som kan gjøre deg syk dersom risen får stå i romtemperatur. Den ene bakterien Bacillus cereus overlever koking og lager giftstoffer i risen, forteller seniorrådgiver og veterinær Catherine Signe Svindland i Mattilsynet.

Hun forklarer videre at den andre bakterien Stafylokokkus aureus lager giftstoffer i risen som også tåler koking.

- Begge giftstoffene kan gjøre deg alvorlig syk og det har vært dødsfall i utlandet på grunn av slik matforgiftning. Du kan heller ikke lukte eller smake om det er slike giftstoffer i risen, legger hun til.

Kan bli matforgiftet

Ifølge National Health Service (NHS), kan du bli matforgiftet av å spise risrester. Du blir derimot ikke syk av å varme opp risrester, men heller måten risen er oppbevart på.

Jo lengre du har kokt ris stående i romtemperatur, desto mer sannsynlig er det at risen har blitt dårlig.

- Kokt ris må kjøles ned raskt, det kan gjøres ved å putte den i mindre beholdere, så må den rett inn i kjøleskapet. Dersom du kjøler ned i kjelen eller i en stor mengde ris samlet, tar nedkjølingen for lang tid, forklarer Svindland i Mattilsynet.

Hjelper ikke å lukte

Dersom risen har blitt dårlig og fått bakterier eller giftstoffer vil det være vanskelig å finne ut av dette. Verken bakteriene eller giftstoffene deres har lukt eller smak. Det hjelper derfor ikke å lukte eller smake på maten først.

Det vil heller ikke hjelpe å varmebehandle risen på nytt, da dette kan gi høyere nivåer av giftstoffer. Bakteriene og giftstoffene i risen overlever også frysing.

- Vi anbefaler at du ikke koker mer ris enn du trenger til hvert måltid, råder Svindland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer