Dyrke poteter

Kan gjøre stor skade

Denne potet-tabben kan føre til store konsekvenser.

UNNGÅ: Poteter kan man fint dyrke selv, men ikke gjør dette. Foto: ArieStudio / Shutterstock / NTB
UNNGÅ: Poteter kan man fint dyrke selv, men ikke gjør dette. Foto: ArieStudio / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Våren blomstrer og det er nå tid for å dyrke poteter. Å dyrke planter og poteter har vært en stigende trend de siste åra. Likevel er det et par viktige ting du må huske på.

Skal du dyrke poteter selv må du bruke sertifiserte settepoteter. Det betyr at de er offentlig kontrollert. De potetene man finner i grønnsakshylla på matbutikken skal ikke settes i jorda. Å dyrke matpoteter kan få store konsekvenser for bønder i nærområdet.

Frarådes

Selv om potetene fra matbutikken ser friske ut, så kan de føre med seg ørsmå organismer som kan gjøre stor skade på norske potetåkrer. Derfor skal du ikke dyrke disse.

- Det frarådes å bruke vanlige matpoteter som settepoteter. Årsaken er at det kan følge med potetsykdommer som ikke er ønskelig å spre i Norge, sier Eldrid Lein Molteberg, forsker ved Norsk Institutt for bioøkonomi (NIBO) .

Matpoteter som dyrkes øker risikoen for å spre såkalte potetskadegjørere, som insekter, rundormer og plantesykdommer.

- Jordbruksarealer hvor det påvises visse potetskadegjørere blir pålagt årelang karantene, uten muligheter for dyrking, forklarer seniorrådgiver for Mattilsynet, Anne Marit Øvrelien til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer