Dyrke poteter

Kan gjøre stor skade

Denne potet-tabben kan føre til store konsekvenser.

UNNGÅ: Poteter kan man fint dyrke selv, men ikke gjør dette. Foto: ArieStudio / Shutterstock / NTB
UNNGÅ: Poteter kan man fint dyrke selv, men ikke gjør dette. Foto: ArieStudio / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Våren blomstrer og det er nå tid for å dyrke poteter. Å dyrke planter og poteter har vært en stigende trend de siste åra. Likevel er det et par viktige ting du må huske på.

Skal du dyrke poteter selv må du bruke sertifiserte settepoteter. Det betyr at de er offentlig kontrollert. De potetene man finner i grønnsakshylla på matbutikken skal ikke settes i jorda. Å dyrke matpoteter kan få store konsekvenser for bønder i nærområdet.

Frarådes

Selv om potetene fra matbutikken ser friske ut, så kan de føre med seg ørsmå organismer som kan gjøre stor skade på norske potetåkrer. Derfor skal du ikke dyrke disse.

- Det frarådes å bruke vanlige matpoteter som settepoteter. Årsaken er at det kan følge med potetsykdommer som ikke er ønskelig å spre i Norge, sier Eldrid Lein Molteberg, forsker ved Norsk Institutt for bioøkonomi (NIBO) .

Matpoteter som dyrkes øker risikoen for å spre såkalte potetskadegjørere, som insekter, rundormer og plantesykdommer.

- Jordbruksarealer hvor det påvises visse potetskadegjørere blir pålagt årelang karantene, uten muligheter for dyrking, forklarer seniorrådgiver for Mattilsynet, Anne Marit Øvrelien til DinSide.

Store konsekvenser

Hvis du har dyrket vanlige matpoteter fra butikken kan en av konsekvensene være å spre alvorlige plantesykdommer til nye områder, som potetcystematode og ringmåte.

- Importerte matpoteter kan i tillegg føre med seg smitte av skadegjørere og sykdommer vi ikke har i Norge også, for eksempel bakterien som forårsaker sykdommen mørk ringråte. Denne plantesykdommen gjør at plantene visner og gjør potetknollene til en bløt, illeluktende masse. Spredning av slike skadegjørere vil ha store økonomiske konsekvenser for både den enkelte bonde og hele landbruket, forteller Øverlien.

Endret regelverket

For å hindre spredning av potetskadegjørere, er det bare tillatt å selge settepoteter som er sertifisert. Øverlien fortsetter: Regelverket var ikke godt nok tilpasset forbrukermarkedet. For et par år siden endret Mattilsynet derfor regelverket. slik at det ble lettere å anskaffe sertifiserte settepoteter av mindre kvantum – slik at også de som bare ønsker en håndfull potetplanter på verandaen skal kunne ha tilgang til friskt materiale.

- Poteter er noe av det enkleste man kan dyrke selv, forteller Molteberg. Hun forklarer videre at man trenger friske settepoteter, løs jord, litt næring og jevnt med vann. Videre er det viktig at settepoteten er passe dypt og har nok jord over, slik at avlingen ikke blir utsatt for lys og potetene blir grønne.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer