Partylinser

- Kan gjøre stor skade

Ekspertene advarer mot dette.

ADVARER: Eksperter advarer mot å bruke én spesiell del av halloween-kostymet feil. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De neste dagene vil trolig både barn og voksne samles for å feire halloween ,og det kan være fristende å kle seg ut med kostyme, parykk og skumle kontaktlinser fra nett eller lekebutikk.

Sistnevnte kan føre til flere konsekvenser.

– Å bruke kontaktlinser betyr at en setter et fremmedlegeme rett på et av de viktigste organene for synet vårt, nemlig hornhinna, forklarer fagsjef Trine Johnsen i Specsavers.

Dette kan i verste fall være skadelig for øynene, og du bør være nøye med hvilke linser du bruker og hvordan du bruker dem.

– Hovedårsaken til at det kan være skadelig er at de som kjøper det ikke har erfaring å bruke linser fra før. I tillegg når du bruker slike partylinser, så er jo det party og det kan hende at du ikke har helt kontroll, sier generalsekretær og fagsjef Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

– Det verste som kan skje er at du kan bli blind, men heldigvis er det er ikke mange som gjør det, forklarer Haugo til DinSide.

Lite oksygen

Når det gjelder partylinser, som enten gjør øynene dine om til «katteøyne» eller til røde eller hvite, har disse linsene en ting til felles, og det er at de er tykke og slipper igjennom minimalt med oksygen til øyet.

FAGSJEF: Trine Johnsen i Specsavers forklarer konsekvensene ved bruk av partylinser. Foto: Privat
FAGSJEF: Trine Johnsen i Specsavers forklarer konsekvensene ved bruk av partylinser. Foto: Privat Vis mer

– For lite oksygen til hornhinna kan medføre små sår på hornhinna. I disse små sårene kan det sette seg bakterier som har potensial til å gjøre stor skade på synet ditt, sier Johnsen.

Kan ødelegge hornhinna permanent

Det finnes flere mulige konsekvenser ved bruk av partylinser og de kan i verste fall være skadelig for øynene.

De fleste problemene skyldes enten feil bruk eller at hornhinna ikke får nok oksygen til å opprettholde normal funksjon.

– Man kan få små sår på hornhinna hvor bakterier, virus eller sopp kan få fotfeste, sier fagsjef Johnsen i Specsavers.

– Ytterste konsekvens er da en infeksjon på hornhinna, som kan ødelegge hornhinna permanent, fortsetter hun.

Andre mer vanlige konsekvenser er rødhet, allergisk reaksjon og forbigående uklart syn.

Ikke byttelån

– Noen byttelåner, og dette er ikke smart. Dersom noen har infeksjon, kan dette overføre smitte og bakterier, forklarer Haugo.

Med andre ord kan også andre få infeksjon dersom man låner hverandres linser.

Du bør også passe på at linsene har rett krumning, slik at de passer akkurat dine øyne, samt rett størrelse slik at de ikke irriterer områder for celleproduksjon.

– Det er sannsynligvis ikke det beste utvalget, så når du kjøper partylinser tar de kanskje ikke hensyn til øyet. Disse linsene kan være produsert på en annen måte for å få effektene i linsene. Dette kan skade øynene, sier Haugo.

– Det kan være linser med en litt mer rufsete overflate som kan skrubbe litt på det ytterste cellelaget i øyet, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer