Coronavaksinen

Kan jobben tvinge deg til å vaksineres?

Hvis du ikke ønsker å ta vaksinen kan arbeidsgiveren din i verste fall stenge deg ute fra arbeidsplassen.

KAN NEKTE DEG: Dersom ikke-vaksinerte utgjør en fare for arbeidsmiljøet kan arbeidsgiver nekte deg å komme på jobb. Foto: Heiko Junge / NTB
KAN NEKTE DEG: Dersom ikke-vaksinerte utgjør en fare for arbeidsmiljøet kan arbeidsgiver nekte deg å komme på jobb. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vaksineringen mot corona er godt i gang, og flere arbeidstakere blir nå tilbudt første dose. Men hvis man er skeptisk til vaksinen, kan arbeidsgiver pålegge deg som arbeidstaker å ta den?

I en pressemelding fra Simployers forteller HR- og ledelsesrådgiver Karoline Amundsen Dystebakken at det for de aller fleste virksomheter vil være viktig at ansatte blir vaksinert, for å redusere risikoen for at kollegaer, kunder og brukere blir smittet på arbeidsplassen.

Vaksiner kan bli sentralt

Som arbeidsgiver har du ansvar for et fullt forsvarlig arbeidsmiljø. Det innebærer naturligvis også å hindre smittespredning på arbeidsplassen.

- Vaksiner kan fremover bli et helt sentralt virkemiddel for å redusere denne risikoen, og ansvaret for arbeidsmiljøet vil kunne veie tyngre enn hensynet til dem som ikke ønsker å ta en vaksine, forteller Dystebakken.

Terskelen er høy

Arbeidsmiljøloven paragraf 9-4 sier at man bare kan kreve medisinske undersøkelser av arbeidstakere når det følger av lov og forskrift, ved stillinger som innebærer særlig risiko og når arbeidsgiver finner det nødvendig for å verne andres liv og helse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer