Kan klø i ukevis

Nå kommer den.

HJORTELUSFLUA: Denne flua er det svært mange av på høsten - og slik sørger du for at du ikke blir deres nye «vert». Klipp: Ingebjørg Iversen. Video: Kristin Sørdal / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Endelig er det sesong for høstens store begivenhet. Tiden er inne for å samle skogens gull, kantarellen, og det ligger an til et solid soppår.

Men samtidig med soppen kommer også den blodsugende hjortelusflua. Den er mest aktiv på høsten, og trives godt i furuskogen. Med sin flate kropp som nesten er umulig å ta livet av, finner den fram til huden gjennom kriker og kroker på klærne dine, og kravler gjerne rundt i håret ditt.

Kan klø i ukevis

Hjortelusflua er en blodsugende parasitt på hjortedyr, og om høsten lander den ofte på mennesker. Den stikker ikke ofte, men dersom det gjør det, kan det klø intens i lengre tid, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) på sine nettsider.

- Stikkstedet kan klø intenst i 14-20 dager, i ekstreme tilfeller kan den kløende kulen vare i ett år. Selv om hjortelusflua kan suge i seg menneskeblod, vil de ikke kunne overleve over tid på det, skriver FHI og legger til:

- Det største problemet mange føler med hjortelusflua, er deres innpåslitne kravling i hår og under klær.

Det er ikke enkelt å beskytte seg mot den blodsugende parasitten og den kan angripe både mennesker og dyr i skogen. Å unngå at insektet kravler deg i håret, er nesten umulig. Det finnes ingen kremer, servietter eller spray som hindrer det blodsugende krypdyret, da den oppdager verten med øynene.

Prøv dette

Ifølge FHI er vanlige middmidler lite effektive mot hjortelusfluer, men de viser samtidig til en finsk studie som avdekket at blodsugeren oftere oppsøker svarte og røde klær framfor hvite, så det kan være lurt å kle seg i lysere klær på skogsturen.

Det er også erfaringen til naturforvalter og lærer Ivar Lien som i fjor uttalte at han opplever å få færre hjortelusfluer på seg når han kler seg i lyse klær.

- Putt skjorta ned i buksa, så har du eliminert en inngang. Hjortelusflua liker å kravle oppover, så da tar du dem når de er i nakken, for det kjenner du, tipset han.

Samtidig kan det også være lurt å ha en lusekam med på turen, slik at du kan gre ut av håret underveis.

Helsenorge har følgende råd dersom du blir stukket:

  • Plukk hjortelusflua av så raskt som mulig etter at den har landet.
  • Knip hjortelusflua med fingrene og kast den vekk. Å klemme den i hjel er ikke mulig mot hud, da hjortelusfluer er læraktige og flate. Har hjortelusflua allerede kastet vingene, vil den ikke ha mulighet til å oppsøke andre dyr eller mennesker.
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer