Kan koste deg 10 000 kroner

Sjekk hva loven sier om hvor du freser og måker.

NABOLOV OG VEGTRAFIKKLOVEN: Asker kommune har regnet på hva feil snøfresing kan koste innbyggerne. Illustrasjonsfoto: Bjørn Sigurdsøn / NTB.
NABOLOV OG VEGTRAFIKKLOVEN: Asker kommune har regnet på hva feil snøfresing kan koste innbyggerne. Illustrasjonsfoto: Bjørn Sigurdsøn / NTB. Vis mer
Publisert

Hvem har ansvaret for all snøen som blir til overs og snevrer inn gater og veier med høye og harde brøytekanter, blokkerer parkeringsplasser og tetter igjen din egen oppkjørsel?

Medier over hele landet forteller om brøytekonflikter i en vinter der snø over halvmeteren er vanlig, og mer enn 100 centimeter dyp vinterdyne ikke er noen sjeldenhet.

Et tips: lovverket er på naboens, kommunens og fylkeskommunenes side. Det kan bli dyrt å stenge naboen inne med din egen snøfreser.

Eller å dytte tilbake brøytesnøen i din egen oppkjørsel der den kom fra: Kommunens eller fylkeskommunens veier.

Etter rapporter fra brøytemannskap om ulovlig snømåking, skal Asker kommune nå komme med «advarsler» i postkassene til mellom 70 og 100 boligeiere som har lempet snø fra brøytebilene tilbake i veier og gater.

- Det er ikke greit, og det er heller ikke lovlig å frese eller måke snøen ut på kommunal vei. Vi brøyter for at veiene skal bli farbare for alle, sier leder for samferdsel i Asker kommune, Martin Martinsen, til Budstikka.

Mellom 5 000 og 10 000

I neste omgang risikerer boligeierne et formelt krav fra kommunen.

- Den snørike vinteren for tre år siden hadde vi en tilsvarende runde med boligeiere. Da så vi at det kostet mellom 5 000 og 10 000 kroner for hver ekstrajobb med å fjerne snø som ble dumpet tilbake. Boligeiere lærte av kommunens opplysningsaksjon den gangen, og det ble ikke sendt regninger, sier Martinsen til Dagbladet.

- Har Asker kommune noen råd til nedsnødde huseiere?

- Inntil snødeponi er klart, må hver tomteeier utnytte egne kvadratmeter, sier samferdselsjefen

Huseiernes Landsforbund er klar på at kommunene har lovverket på sine side.

- Vi forstår at en del boligeiere velger løsningen med å dytte snø fra brøytebil tilbake i veien. Det kreves nok en viss opplysningsvirksomhet for å gjøre folk klar over at det ikke er lov, sier forbruker- og kommunikasjonssjef Carsten Henrik Pihl til Budstikka.

MÅKING: Det kan fort bli tungt å måke snø - men dette trikset gjør det litt enklere. Reporter: Anabelle Bruun. Video: Christina Korneliussen. Vis mer

Privatpersoner må akseptere

Vegtrafikkloven sier at privatpersoner må akseptere at snø fra offentlig vei blir brøytet inn på deres eiendom.

Naboloven verner også om naboene i saker om blant annet snøbrøyting.

Der er bruken av din snøfreser inkludert i paragraf 2:

«Ingen må ha, gjera eller setja i verk noko som urimeleg eller uturvande er til skade eller ulempe på granneeigedom. Inn under ulempe går òg at noko må reknast for farleg.»

Avisa Hadeland forteller om innestengte beboere i Haakenstadlinna i Lunner kommune. De kommer ikke ut med biler fordi private innkjørsler er blokkert av høye snø- og iskanter.

IKKE LEMP SNØEN tilbake til offentlig vei. Det kan bli dyrt. Her fra Holmenkollen i Oslo sist helg. Foto: Hanna Johre / NTB.
IKKE LEMP SNØEN tilbake til offentlig vei. Det kan bli dyrt. Her fra Holmenkollen i Oslo sist helg. Foto: Hanna Johre / NTB. Vis mer

Hadeland: 70 cm kant

En av beboerne har målt en 70 centimeter høy kant mellom egen innkjørsel og offentlig vei.

Byggeleder Halvard H. Nyland for drift og vedlikehold i dette området i Viken fylkeskommune, gir ikke beboerne den støtten de kanskje hadde håpet på i en mail til avisa.

«Å være nabo til en fylkesveg er dessverre ikke uten ulemper. En av disse ulempene gjelder snø fra offentlig veg som blir kastet inn i en avkjørsel, både ved brøyting og høvling av vegbanen. Ansvaret for å fjerne denne snøen er det hver enkelt oppsitter som må har. Dette anses å være innenfor tålegrensen som nabo til en offentlig veg, da også naboene har en fordel av at vegbanen holdes oppe vinterstid.»

Tromsø: 900 i bot

Snømengden og mangel på parkeringsmuligheter har skapt stor engasjement i Nord-Norge.

En av de mest leste sakene i den store landsdelsavisa Nordlys denne uka handler om Torgeir Kristiansen på Kvaløysletta i Tromsø.

Han fikk 900 kroner i parkeringsbot mens han parkerte bilen noen minutter foran egen oppkjørsel. Han skulle bytte klær til brøyting for å frese plass til bilen nettopp der det var nedsnødd og nedbrøytet - i oppkjørselen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer