Passkrisa

Kan levere - ikke blitt spurt

Politiet har bundet seg til én leverandør av norske pass og ID-kort. Et norsk selskap har mulighet til å bidra, men de er ikke blitt spurt.

VARSLET KRISE: I fjor høst varslet politet at det kunne bli lange køer for dem som trenger å fornye pass før sommerferien. Det er bare én leverandør av norske pass og ID-kort. Et norsk selskap sier de kunne bidratt, om de hadde fått en formell forespørsel i god tid. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VARSLET KRISE: I fjor høst varslet politet at det kunne bli lange køer for dem som trenger å fornye pass før sommerferien. Det er bare én leverandør av norske pass og ID-kort. Et norsk selskap sier de kunne bidratt, om de hadde fått en formell forespørsel i god tid. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Politidirektoratet (POD) lyste ut en anbudskonkurranse på levering av norske pass og ID-kort, gikk sju selskap videre til å levere konkrete anbud våren 2015. Dette viser PODs dokumenter, som Dagbladet har fått innsyn i.

Blant disse var tre norske selskap: Nokas AS, Sopra Steria AS og Evry Norge.

I tillegg deltok Canadian Bank Note Ltd., det nederlandske selskapet Morpho S.A, det franske selskapet Thales AS og franske Oberthur Technologies SA i anbudskonkurransen, som hadde frist i juli 2015.

Det franske selskapet Thales AS vant som kjent anbudet, og den norske avdelingen av selskapet er i dag eneleverandør av norske pass og nasjonale ID-kort.

Leveringstida på pass er nå cirka seks uker, ifølge politiet. Nasjonale ID-kort har to ukers leveringstid, pluss postgang.

Kapasiteten synes helt sprengt.

- Kan levere

Det norske selskapet Evry fusjonerte med Tieto i 2019, og heter i dag Tietoevry.

- Vi leverte et anbud som dokumenterte vår kompetanse og evne til å levere, og vi har fortsatt mulighet til å kunne levere, svarer Mario Blazevic, leder for Card Services i Tietoevry Banking til Dagbladet på spørsmål om de hadde kunnet bidratt i passkrisa i dag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.