Passkrisa

Kan levere - ikke blitt spurt

Politiet har bundet seg til én leverandør av norske pass og ID-kort. Et norsk selskap har mulighet til å bidra, men de er ikke blitt spurt.

VARSLET KRISE: I fjor høst varslet politet at det kunne bli lange køer for dem som trenger å fornye pass før sommerferien. Det er bare én leverandør av norske pass og ID-kort. Et norsk selskap sier de kunne bidratt, om de hadde fått en formell forespørsel i god tid. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VARSLET KRISE: I fjor høst varslet politet at det kunne bli lange køer for dem som trenger å fornye pass før sommerferien. Det er bare én leverandør av norske pass og ID-kort. Et norsk selskap sier de kunne bidratt, om de hadde fått en formell forespørsel i god tid. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Politidirektoratet (POD) lyste ut en anbudskonkurranse på levering av norske pass og ID-kort, gikk sju selskap videre til å levere konkrete anbud våren 2015. Dette viser PODs dokumenter, som Dagbladet har fått innsyn i.

Blant disse var tre norske selskap: Nokas AS, Sopra Steria AS og Evry Norge.

I tillegg deltok Canadian Bank Note Ltd., det nederlandske selskapet Morpho S.A, det franske selskapet Thales AS og franske Oberthur Technologies SA i anbudskonkurransen, som hadde frist i juli 2015.

Det franske selskapet Thales AS vant som kjent anbudet, og den norske avdelingen av selskapet er i dag eneleverandør av norske pass og nasjonale ID-kort.

Leveringstida på pass er nå cirka seks uker, ifølge politiet. Nasjonale ID-kort har to ukers leveringstid, pluss postgang.

Kapasiteten synes helt sprengt.

- Kan levere

Det norske selskapet Evry fusjonerte med Tieto i 2019, og heter i dag Tietoevry.

- Vi leverte et anbud som dokumenterte vår kompetanse og evne til å levere, og vi har fortsatt mulighet til å kunne levere, svarer Mario Blazevic, leder for Card Services i Tietoevry Banking til Dagbladet på spørsmål om de hadde kunnet bidratt i passkrisa i dag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer