Test av solkrem

Kan man bruke solkrem fra i fjor?

Ja - med noen unntak, ifølge ekspertene.

SOLKREM: En dansk test viser at solkrem fra i fjor beskytter godt, men du bør oppbevare den riktig. Foto: Berit B. Njarga
SOLKREM: En dansk test viser at solkrem fra i fjor beskytter godt, men du bør oppbevare den riktig. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du liggende solkrem fra i fjor sommer og lurer på om den kan brukes i år?

Antakelig kan den det - med noen unntak.

Solkrem fra i fjor kan ha redusert effekt

Lisa Grinaker, farmasøyt og fagsjef i Farmasiet, sier i en pressemelding at solkremer normalt er holdbare i 12 måneder etter åpning. Dette avhenger derimot av hvordan solkremene er oppbevart.

– Solkrem skal oppbevares i romtemperatur, og skal ikke ha blitt utsatt for sand, vann, for høy varme, og aller viktigst – ikke blitt utsatt for direkte sollys. Er du er usikker, bør du ta utgangspunkt i at solkremen har fått redusert effekt, forklarer hun.

Grinaker legger til at solkrem som er oppbevart riktig fint kan brukes igjen i år. Er den ikke det, kan effekten ha blitt svakere.

Annonse: Knalltilbud på solkrem fra kjente merker

God beskyttelse etter 12 måneder

Det danske Forbrukerrådet Tænk har tidligere gjennomført en test av hvor godt solkrem fra året før faktisk beskytter mot solen.

Deres test viste at både solfaktoren og evnen til å beskytte mot UVA- og UVB-stråler var like gode ett år etter at solkremen ble åpnet.

I testen åpnet de flere sorter solkrem og oppbevarte dem ved 40 grader i to uker, da de ble åpnet daglig og det ble tatt litt solkrem ut hver gang. Deretter ble de oppbevart ved romtemperatur i ett år.

Etter ett års oppbevaring var solbeskyttelsesfaktorene stort sett uendret, skriver danskene.

Sånn ser du om solkremen er blitt for gammel

Samtidig påpeker Tænk at solkrem kan bli gammel, for eksempel om den blir harsk eller infisert med sopp eller bakterier.

På lik linje med farmasøyt Grinaker, påpeker Tænk at riktig oppbevaring er viktig. De skriver at risikoen for at solkremen blir dårlig er størst hvis den oppbevares lenge ved høy varme.

De anbefaler derfor å bytte til ny solkrem hvis den lukter rart, har endret farge eller konsistens, for eksempel at kremen skiller seg.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer