Test av solkrem

Kan man bruke solkrem fra i fjor?

Ja - med noen unntak, ifølge ekspertene.

SOLKREM: En dansk test viser at solkrem fra i fjor beskytter godt, men du bør oppbevare den riktig. Foto: Berit B. Njarga
SOLKREM: En dansk test viser at solkrem fra i fjor beskytter godt, men du bør oppbevare den riktig. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du liggende solkrem fra i fjor sommer og lurer på om den kan brukes i år?

Antakelig kan den det - med noen unntak.

Solkrem fra i fjor kan ha redusert effekt

Lisa Grinaker, farmasøyt og fagsjef i Farmasiet, sier i en pressemelding at solkremer normalt er holdbare i 12 måneder etter åpning. Dette avhenger derimot av hvordan solkremene er oppbevart.

– Solkrem skal oppbevares i romtemperatur, og skal ikke ha blitt utsatt for sand, vann, for høy varme, og aller viktigst – ikke blitt utsatt for direkte sollys. Er du er usikker, bør du ta utgangspunkt i at solkremen har fått redusert effekt, forklarer hun.

Grinaker legger til at solkrem som er oppbevart riktig fint kan brukes igjen i år. Er den ikke det, kan effekten ha blitt svakere.

Annonse: Knalltilbud på solkrem fra kjente merker

God beskyttelse etter 12 måneder

Det danske Forbrukerrådet Tænk har tidligere gjennomført en test av hvor godt solkrem fra året før faktisk beskytter mot solen.

Deres test viste at både solfaktoren og evnen til å beskytte mot UVA- og UVB-stråler var like gode ett år etter at solkremen ble åpnet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer