Dele tablett i to

Kan miste effekt

Sliter du med å svelge tabletten? Det er ikke sikkert du bør dele den opp.

Tablettknusing kan i verste fall få fatale følger. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer
Publisert

Nordmenn bruker stadig mer medisiner. I fjor brukte vi cirka 55 millioner pakninger som inneholder tabletter og kapsler, viser tall fra Apotekforeningen. I gjennomsnitt brukte hver nordmann 1,5 doser tablett-legemidler hver dag.

Medisinbruken øker for hvert år. I løpet av de siste ti årene har antall doser med tablett-legemidler økt med nesten 25 prosent, forteller kommunikasjonssjef Jostein Soldal i Apotekforeningen til DinSide.

Det kan være vanlig praksis blant noen å dele piller for å enten justere doseringen eller gjøre tablettene lettere å svelge. Det kan virke som en enkel løsning, men det er viktig å være forsiktig.

Ifølge Legemiddelverket kan det nemlig gjøre at tabletten ikke virker slik den skal.

Mister effekt

- Noen tabletter mister effekt dersom de knuses eller deles. Såkalte enterotabletter har ofte et skall utenpå som skal beskytte virkestoffet mot magesyren slik at de tas opp i tarmen, og bør derfor svelges hel, sier seniorrådgiver Øyvind Holte i Legemiddelverket til DinSide.

Holde sier et annet eksempel er såkalte depottabletter, som er laget for å slippe ut en jevn dosering av virkestoffet.

- Noen av disse tablettene vil kunne løses opp for raskt hvis de deles, slik at man for en for høy dose med en gang, og ikke får den lange virkningen man ønsker, sier han.

SJEKK FORPAKNINGEN: Seniorrådgiver Øyvind Holte anbefaler å lese pakningsvedlegget om man lurer på å dele eller knuse en tablett. Foto: Legemiddelverket
SJEKK FORPAKNINGEN: Seniorrådgiver Øyvind Holte anbefaler å lese pakningsvedlegget om man lurer på å dele eller knuse en tablett. Foto: Legemiddelverket Vis mer

Ifølge Holte er det riktignok noen tabletter som kan knuses.

- Ja, noen tabletter kan det, men det er lurt å lese pakningsvedlegget først. Her står det hvordan medisinen skal brukes og om det er nødvendig å svelge tabletten hel, eller om den kan knuses eller deles.

Se etter delestreken

- Hvordan er den lureste måten å gjøre det på?

- Først og fremst, sjekk i pakningsvedlegget om tabletten må svelges hel. Spør gjerne apoteket dersom du er i tvil.

- Tabletter som kan deles har normalt delestrek som skal gjøre det lettere å dele den i to. Det finnes også hjelpemidler – tablettdelere – som kan kjøpes på apoteket

TABLETTDELER: Du får kjøpt en slik på apoteket, så slipper du å styre med kniv eller andre redskaper. Foto: Shutterstock / NTB
TABLETTDELER: Du får kjøpt en slik på apoteket, så slipper du å styre med kniv eller andre redskaper. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

Vær også obs på dette

En annen ting det er viktig å tenke på når man skal ta tabletter, er at effekten kan påvirkes av om du tar den med mat eller ikke.

- Noen legemidler som skal virke raskt kan det være en fordel å ta på tom mage, mens andre har best effekt om de tas sammen med et måltid. Hvis dette er viktig for effekten av medisinen, står det presisert pakningsvedlegget om man skal ta medisinen med eller uten mat, sier Øyvind Holte, og legger til:

- Vi anbefaler også at man svelger tabletter eller kapsler med vann.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer