- Kan ødelegge mange hytter

Karsten Onsrud, administrerende direktør i Aktiv Eiendomsmegling, ønsker at hytteeiere skal få strømstøtte.

FRYKTER DET VERSTE: Aktiv Eiendomsmegling frykter at verdier til flere millioner kan gå tapt. Foto: Shutterstock
FRYKTER DET VERSTE: Aktiv Eiendomsmegling frykter at verdier til flere millioner kan gå tapt. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Høye strømpriser gjør at fire av ti hytteeiere vurderer å tappe fritidsboligen for vann og fryse den ned, skriver Aktiv Eiendomsmegling i en pressemelding.

Karsten Onsrud, administrerende direktør i Aktiv Eiendomsmegling, er bekymret for at verdier til flere millioner kan gå tapt.

- Siden hytteeierne ikke får strømstøtte, er det svært dyrt å bruke hytta. Våre meglere rapportere om at flere ikke har råd til å bruke hytta. Mens noen velger å selge, melder andre at de lar hytta stå tom gjennom vinteren, og dermed sparer de seg for strømutgifter. Hytter av moderne karakter krever oppvarming, så å la den stå tom i vintermånedene kan i verste fall føre til at vannrør og andre kilder til vann fryser og sprekker.

SJEKKLISTE: Som hytteeier er det er flere ting du bør passe på for å unngå å bli en del av forsikrings-skadestatistikken. Vis mer

Onsrud er også bekymret for lokalsamfunnene om hytteeiere ikke får strømstøtte.

- Konsekvensene for enkelte lokalsamfunn kan være katastrofale. Noen lokalsamfunn lever av hyttegjestene, og deres tilstedeværelse sysselsetter ofte en haug med folk. Kommer ikke hyttegjestene, får ikke den lokale nærbutikken kunder, og dermed stuper inntektene. Manglende strømstøtte kan gjøre at arbeidsplasser går tapt, sier han.

Videre viser Onsrud til en rapport Menon Economics har laget.

- De har kartlagt hvilken betydning hyttegjestene har for Valdres. Hyttefolket representerer faktisk rundt 40 prosent av all varehandel i regionen. Det tilsvarer omtrent 700 millioner kroner per år, og i noen av butikkene utgjør hyttegjestene så mye som 70 til 80 prosent av den totale omsetningen. Det er ikke utenkelig at regnestykket er representativt for andre steder også, sier meglertoppen til slutt.

Aktiv Eiendomsmeglings undersøkelse viser at tre av ti bruker hytta mindre enn før, og selskapet tror at en eventuelt strømstøtte kunne endret på dette.

- Strømprisene er på skyhøye nivåer igjen, og på det verste gjennom vinteren blir prisene spådd til 20-25 kroner kilowattime. Regjeringspartiene ble nylig enig om statsbudsjettet, men dessverre ser vi at strømstøtte til fritidsboligeiere ikke har vært et tema, sier Onsrud.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer