Fly drone

Kan ruinere deg

Avinor advarer.

USKYLDIG MORRO: Å fly drone er en artig aktivitet, men det kan bli svindyrt om du ikke følger reglene. Foto: Pål Joakim Pollen
USKYLDIG MORRO: Å fly drone er en artig aktivitet, men det kan bli svindyrt om du ikke følger reglene. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å fly drone har blitt en populær hobby for mange, men om man ikke følger reglene, kan det fort bli en dyr fornøyelse.

Om man for eksempel flyr i Oslo sentrum uten dispensasjon, vanker det bøter opp mot 12 000 kroner, og eventuelt inndragning av drone, advarte politiet om i forbindelse med årets 17. mai-feiring.

Dyrt og farlig

Om man forstyrrer flytrafikken er det imidlertid snakk om andre summer.

Brudd på regelverket kan føre til store personlige konsekvenser for droneføreren. Dersom en flyplass må stenge fordi det er observert en drone i området, kan det utløse et erstatningsansvar i millionklassen, opplyser Avinor i en pressemelding.

- I verste fall kan en kollisjon mellom fly og drone føre til et flyhavari. I Avinor ser vi svært alvorlig på dronebruk rundt lufthavnene, og vil politianmelde enhver sak hvor droner utgjør en fare for flytrafikken, sier Axel Knutsen, leder for droneprogrammet i Avinor.

Ifølge dem er uforsvarlig og ulovlig dronebruk et økende problem. For eksempel på Oslo lufthavn har det i snitt blitt meldt om 50 ulovlige flygninger i måneden siden april. Flere dronebrukere har fått store bøter

Det er ikke lov å fly nærmere enn 5 kilometer fra lufthavner med mindre annet er avtalt.

Husk også at alle som skal fly drone, må registrer seg som dronepilot på denne nettsiden hos Luftfartstilsynet.

Droneapp

Nå ber Avinor droneflygere om å laste ned en app som heter «Ninox Drone».

Denne er utviklet for å gi bedre forståelse av luftrommet hos dronebrukere. I appen kan dronebrukere få oversikt over hva som er lovlig og ikke.

- Via Ninox drone kan du be om tillatelse for å fly rundt 17 av Avinors lufthavner. Ved hjelp av effektive digitale hjelpemidler effektiviseres søknads- og godkjenningsprosesser som tidligere gikk manuelt, forteller Knutsen.

Skal du fly droner i Norge, bør du lære deg reglene først. Vi viser deg hvordan du flyr sikkert og trygt! Sjekk også ut vår droneguide, hvor vi blant annet går gjennom forskjellen på dyre og billige droner Vis mer

For flygelederne i lufttrafikktjenesten vil dette bety at deres arbeidsoppgaver i større grad digitaliseres, mens det for dronebrukere medfører en enklere kommunikasjon, bedre tilgang til informasjon om luftrommet og det regelverket som gjelder.

- Dette er en vinn-vinn-situasjon for dronebrukere og flygeledere. Ved å planlegge flygningene i applikasjonen vil du umiddelbart få tilbakemelding om det kreves en tillatelse fra Avinors lufttrafikktjeneste for å gjennomføre flygningen, sier Knutsen.

Her finner du reglene for de forskjellige flyplassene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer