Tanntråd

Kan skyldes sykdom

Vi har snakket med ekspertene om bruk av tanntråd.

TANNTRÅD: Blør du når du bruker tanntråd? Det er som regel helt normalt, men noen ganger er det tegn på en alvorlig infeksjon. Foto: Privat
TANNTRÅD: Blør du når du bruker tanntråd? Det er som regel helt normalt, men noen ganger er det tegn på en alvorlig infeksjon. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hos tannlegen fikk pasienten som har sendt oss bildet du kan se i toppen av saken, klar beskjed: Du må bruke tanntråd, og du skal blø.

Vi har snakket med to eksperter om bruk av tanntråd. Tannlege Camilla Hansen Steinum, fagsjef i Tannlegeforeningen, sier at oppfordringen pasienten fikk, ikke er helt feil.

- Det er nemlig ikke uvanlig at det blør litt fra tannkjøttet når man bruker tanntråd, sier hun til DinSide.

TANNKREM: Skitne billykter gir mørkere lys i de mørkeste månedene av året. Hvis du bruker tannkrem på lyktene, får du bort all skitten! Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

Hun forteller at tanntråd i seg selv ikke er viktig. Det som derimot er viktig er å rengjøre alle tennenes flater og fjerne matrester og plakk også mellom tennene.

- Det er mange måter å gjøre det på. Tanntråd er én måte. Man kan også bruke ulike typer tannstikkere eller mellomromsbørster, sier hun.

Steinum forteller at nordmenn er flinke til å pusse tenner, men ikke like flinke til å pusse mellom tennene. Når man først gjør det, kan man oppleve å blø.

Helt normalt

Det at du blør litt, trenger ifølge Steinum ikke være noe farlig i seg selv. Det samler seg over tid plakk og bakterier mellom tennene, som skaper en irritasjon og en infeksjon i tannkjøttet. Det er dette som gjør at vi blør når vi bruker tanntråd.

- Men det er ikke slik at du skal ta tanntråd helt til du blør hver gang, sier hun videre.

- Det at vi blør, kan være et tegn på at det er for lenge siden vi har brukt tanntråd eller rengjort mellom tennene. Derfor kan man si at man hvert fall skal se etter blod. For å se om man har god munnhelse.

Hvis en er flink til å bruke tanntråd og tannbørste, og tannkjøttet likevel blør kraftig, er det et tegn på at det er en infeksjon i tannkjøttet. Da bør man ifølge Steinum ta kontakt med tannlege snarest.

Kan skyldes sykdom

Leder for Norsk Periodontistforening, Kari-Mette Andersen, sier at blødning fra tannkjøttet er, med mindre man har skadet seg, et tegn på at noe er galt og bør tas på alvor.

Som regel er blødning skyld i en betennelse i tannkjøttet (gingivitt). Dette skyldes at bakteriebelegg har fått ligge i ro over for lang tid, eller at noe har satt seg fast.

Gingivitt er en reversibel tilstand som hos de fleste forsvinner i løpet av få dager etter grundig rens. De som derfor ikke renser mellom tennene, kan gingivitt utvikle seg til periodontitt.

- Noen ganger er blødning det første pasientene selv oppdager når de allerede har utviklet festetapssykdom (periodontitt). Sykdommen har få symptomer og kan dessverre utvikle seg uten at man merker at noe er galt.

Periodontitt er i motsetning til gingivitt ikke en reversibel tilstand og kan i verste fall føre til tap av tenner. Periodontitt bør derfor oppdages og behandles i tidlig stadium.

- Men har du kraftige blødninger over lengre tid, er det et dårlig tegn, sier Steinum til DinSide.

Hun støtter Andersen på at man da må ta dette på alvor og ta kontakt med tannlege. Det ikke er farlig om man blør litt, men vær obs på større og hyppigere blødninger. Om du blør kraftig, kontakt tannlegen.

Alle tannsykdommer utvikler seg over tid, og da er det viktig å gå regelmessig til tannlegen så man får oppdaget dette. Puss tennene to ganger om dagen, og også mellom tennene.

- God munnhelse er viktig, sier Steinum

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer