Medisiner

- Kan utgjøre fare

Dette bør du gjøre med medisiner du ikke bruker lenger.

Har du medisiner liggende som er gått ut på dato, er det nok lett å tenke at man kaster dem i søpla - men det bør man derimot ikke. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer
Publisert

Vet du hvor du skal gjøre av medisin som er gått ut på dato eller medisin som du ikke lenger har behov for?

De skal nemlig ikke kastes i søpla.

«Mange medisiner - med eller uten resept - inneholder stoffer som ikke skal slippe ut i naturen via avløpet eller restavfallet. Derfor er det viktig at de leveres tilbake til et apotek, slik at de blir håndtert på en måte som er trygg for mennesker og miljø», skriver Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo kommune på sin Instagramkonto, Kildesortering i Oslo.

Her skal du levere medisiner

Medisiner som du ikke lenger skal ha, skal leveres til apoteket.

Apoteket er pliktet til å ta imot gamle eller ubrukte medisiner og destruere de på en forsvarlig måte, skriver Helse-Norge på nettsida si.

- Legemidler på avveie kan skade naturen. Leverer man inn gamle legemidler til apotek, sikrer man at legemidlene blir destruert på korrekt måte. Alle legemidler har ulik påvirkning på omgivelsene, forklarer Camilla Tully, kommunikasjonssjef i Vitusapotek.

Kan utgjøre en fare

Det er viktig at medisiner du skal kvitte deg med blir levert til et apotek, slik at de blir håndtert på en trygg måte.

- Det mest alvorlige er at antibiotika havner på avveie, men alle legemidler kan utgjøre fare, derfor ønsker vi at alt leveres inn til apotek slik at det håndteres på rett måte, sier Tully videre.

Kommunikasjonssjefen forklarer videre at medisiner som blir levert inn til apotek blir fraktet til deres hovedlager, der de blir sendt videre til destruering ved et anlegg for fjernvarme.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer