Temperaturen har sunket og snøen har lagt seg flere steder i landet. Da er det nok mange som har planer om å stikke en tur på hytta.
Ifølge Mattilsynet kommer vannforsyning til hytter i Norge fra mange forskjellige kilder. Derfor oppfordrer forvaltningsorgan folk til å sørge for godt drikkevann om man har egen vannforsyning.
- Kvaliteten på drikkevannet er som regel bedre om vinteren enn om sommeren. Forsiktighetsregler bør imidlertid følges uansett når på året vannet brukes, står det Mattilsynets hjemmeside.
Det trekkes fram at det som regel er mus og andre smågnagere som står bak en eventuell forurensing.
- Dersom smågnagere faller i brønnen, kan smitte overføres til mennesker som drikker dette vannet. Før man drikker vannet, kan det være lurt å inspisere brønnen med tanke på eventuelle smågnagere som kan ligge døde i vannet. Dersom dette er tilfelle må det døde dyret fjernes, og vannet bør fosskokes før det drikkes.
Har man en boret grunnvannsbrønn på hytta som ligger i et landbruksområde, anbefales det at man får vannet analysert for E-coli-bakterier og Intestinale enterokokker etter at brannen er etablert.

Slår alarm: - Svært helseskadelig
Vann fra smeltet snø trekkes også fram som en alternativ vannkilde.
- Snø som ser hvit og fin ut vil høyst sannsynlig kunne drikkes uten å måtte kokes. Dersom man skulle være i tvil, vil man være helt trygg ved å koke vannet. Snø som smelter på hyttetaket vil tilsvarende kunne benyttes. Dersom taket består av trykkimpregnert materiale eller eternittplater, skal det ikke drikkes eller benyttes i matlaging.
Mattilsynet informerer også om at organiske materialer kan gi vann en brun og brungul farge, som er mest vanlig fra borede brønner i fjell. Det er ikke farlig å drikke vann som er farget av humus, mangan eller jern, skriver Mattilsynet.