– Erstatningene etter sykkeltyveri er til sammenlikning høyere enn erstatningene for biltyverier, og vi frykter at trenden fortsetter i år, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge i en pressemelding.
Tall fra forsikringsselskapene viser nemlig at erstatningene etter sykkeltyverier var på rekordhøye 129 millioner kroner i 2021, og hvert forsikringsmeldte sykkeltyveri i fjor ga en utbetaling på 9500 kroner i snitt.

– Som å låse med kokt spagetti
Elsyklene drar opp summene
Hver erstatning blir altså høyere i gjennomsnitt, og Finans Norge peker på at noe av forklaringen er at stadig flere skaffer seg elsykkel.
Forsikringsselskapet If bekrefter denne trenden:
– Omtrent hver fjerde sykkel som blir meldt stjålet, er en elsykkel. Disse syklene er blitt svært populære, ikke bare blant befolkningen, men også hos sykkeltyvene, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz til DinSide.
Fremtind, et annet forsikringsselskap, forteller at de dyre elsyklene og lange lastesyklene er tyvenes favoritter denne vinteren. Så langt i vinter er de oppe i utbetalinger på 12 millioner kroner, opplyser skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen til NRK.
I tillegg har det over lengre tid vært en standardheving av den norske sykkelparken, og syklene blir dyrere å erstatte, ifølge Finans Norge.

– Kan være lite å hente på forsikringen
Også Gjensidige opplever mange fortvilte kunder som blir frastjålet sykkelen sin, og de framholder at det er svært store mørketall.
– Spesielt gjelder nok dette barnesykler og litt rimelige sykler til voksne som koster fra 1000 kroner og oppover. Når disse i tillegg er brukt, er det ofte lite å hente på forsikringen etter egenandelen er betalt, forklarer kommunikasjonssjef Arne Voll til DinSide.
Gjensidiges Innbo Pluss-forsikring dekker inntil 30 000 kroner per sykkel, som kan økes til 50 000 kroner, og egenandelen er på 2000 kroner. For sykkel, elsykkel og ståhjuling settes erstatningen til nypris for tilsvarende ting med ti prosent fradrag for hvert påbegynte år fra gjenstanden er tre år, til maksimalt 80 prosent fradrag.
– Sykkelen må være låst dersom den er står ute, eller låst inne i en bygning. Har sykkelen en høy verdi, kan det tegnes egen verdigjenstandforsikring som har utvidede dekningsområder, sier Voll.
Så, dersom du er redd sykkelen din skal bli stjålet, er det lurt å sjekke hva forsikringen din dekker, hvor stor egenandelen er og om du bør øke dekningen hvis du har dyr doning.
– Jobbsykling gir flere sykkeltyveri
Gjennom flere år har If sett at stadig flere av syklene som blir stjålet ligger i høyere prisklasser.
– Noe av grunnen til dette, er at mange nå sykler til jobben og har anskaffet seg transportsykler som holder høy kvalitet og pris, forklarer Clementz.
– Sykling har også blitt en populær fritidsaktivitet for mange, og stadig flere legger mer penger i sykkelen enn hva som var vanlig på 80- og 90-tallet. Da var nok sykkelen mer noe folk brukte til og fra butikk og skole enn til og fra jobben 20 kilometer unna, slik det er for mange i dag, fortsetter han.

Sykkellåsen gir deg beskjed
Sykkeltyveri-raid
Det er først og fremst i byer og tettsteder det er flest sykkeltyveri.
– Her er det flest sykler å stjele på et forholdsvis lite område, og den daglige sykkelbruken slike steder er nok høyere enn mange andre steder. Da blir det enkel tilgang til sykler for tyvene, sier Clementz.
Ofte er det snakk om profesjonelle tyver som spesialiserer seg på sykkeltyveri, og de raskeste bruker bare noen få sekunder på å få med seg en sykkel, ifølge Finans Norge.
– Flere sykler stjeles gjerne i samme område samtidig, og i byene er syklistene mest utsatt, sier Neverdal.