E-wheels

Kan være villedende

Sykkelprodusent brukte terningkast 6 i produktannonser, men uten henvisning til hvem som hadde trillet terningen.

EWHEELS: I denne annonsen har sykkelprodusenten E-wheels lagt på terningkast 6, men viser ikke til kilde for terningkastet. Det kan være villedende i henhold til regelverket. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
EWHEELS: I denne annonsen har sykkelprodusenten E-wheels lagt på terningkast 6, men viser ikke til kilde for terningkastet. Det kan være villedende i henhold til regelverket. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange er det vanlig å lese anmeldelser og tilbakemeldinger fra vanlige forbrukere før man bestemmer for å kjøpe et nytt produkt. Enten det er ny spillkonsoll, mobil, tannbørste eller noe annet.

Flere butikker, og spesielt nettbutikker, bruker elementer som anbefalt-stempler, terningkast og sitater fra produktanmeldelser og tilbakemeldinger fra andre kunder i annonser og på produktsidene, men her er det viktig med god merking slik at kundene er obs på hva som er kilden til anmeldelsene.

- Viktig å presisere

DinSide ble oppmerksom på flere Facebook-annonser fra selskapet E-wheels, som blant annet selger elsykler og elsparkesykler under egen merkevare, som inneholdt terningkast og positive sitater uten henvisning til eventuelle kilder.

Enkelte produkter hadde også et «Godt kjøp. Mye for pengene»-stempel på produktsiden i selskapets nettbutikk, men også disse manglet kilder.

Vi framla eksemplene, som du kan se i under, overfor Forbrukertilsynet og spurte hva de tenker om denne type markedsføring.

Bente Øverli, avdelingsdirektør i tilsynsavdelingen i Forbrukertilsynet, sier at de ikke har vurderte denne markedsføringen, men uttaler seg på generelt grunnlag.

- Å påstå at noe er et «godt kjøp» eller at en får «mye for pengene» kombinert med terningkast kan gi forbruker inntrykk av at det er uavhengige og kyndige kilder som ligger til grunn for en vurdering av produktet, sier Øverli.

Hun forteller at forbrukerne lett kan tenke at det er foretatt en omfattende test, og om dette ikke er tilfelle kan markedsføringen lett være villedende.

- Det vil være hvordan forbrukeren umiddelbart oppfatter markedsføringen som blir avgjørende i vurderingen av om markedsføringen er villedende.

- Bruk av terningkast og påstander rundt dette kan føre til at forbrukerne tenker at produktet sammenliknet med tilsvarende produkt er i en særstilling. Vi har tidligere uttalt at bruk av falske og uriktige terningkast fort kan være villedende og i strid med markedsføringsloven. Forbrukerne skal kunne stole på det som står i annonsen, sier hun.

Øverli påpeker at tester og terningkast også har en stor markedsføringseffekt, og at det derfor er viktig å presisere at om det vises til tester i markedsføringen skal testen være relevant og representativ.

- Det skal gis informasjon om hvilken test som er utført, hvem som har foretatt den, dato for testen og hvor testen er publisert. Det skal aldri vises til eldre utgaver av en test når nyere tester er gjennomført. Overholdes ikke disse kravene vil markedsføringstiltaket lett være lovstridig.

Dette sier E-wheels

E-wheels forteller til DinSide at sitater og terningkast er på generelt grunnlag hentet fra tilbakemeldinger fra kunder, kundeanmeldelser og tester, selv om stempel, terningkast og sitatene mangler henvisning.

Selskapet er ikke av den oppfatning at deres markedsføring kan være villedende.

- Snarere tvert om får vi jevnt over svært gode tilbakemeldinger fra våre kunder. Likevel har vi nå tatt en runde internt og sett ekstra på Forbrukertilsynets veiledninger. Vi har gjort mindre justeringer for å tydeliggjøre enda bedre i enkelte tilfeller.

Etter at DinSide tok kontakt, har E-wheels fjernet terningkast og sitater uten henvisning fra annonsene sine, samt tatt vekk «Godt kjøp»-stempel fra produktsidene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer