Test av Polar Ignite

Kanskje årets beste treningsklokke i sin klasse

Hvis du klarer deg uten apper og andre «smarte» funksjoner.

POLAR IGNITE: Er du ute etter en god aktivitetsklokke til rundt 2000 kroner bør du absolutt vurdere Ignite. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
POLAR IGNITE: Er du ute etter en god aktivitetsklokke til rundt 2000 kroner bør du absolutt vurdere Ignite. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Finske Polar overrasket stort da de på tampen av juni introduserte aktivitetsklokken Ignite, helt uten lekkasjer i forkant. Det som riktignok overrasket mest, var all funksjonaliteten Polar har dyttet inn i Ignite samtidig som prisen er forholdsvis god.

La oss si det med en gang: her får du mye klokke for pengene.

Vi er ikke helt sikre på om Ignite er en aktivitetsklokke med treningsfunksjonalitet, eller en treningsklokke med aktivitetsdata som sporing av skritt, kalorier og søvn, men vi heller litt mot førstnevnte.

Spesielt hvis vi sammenlikner med Polar-klokkene Vantage M og Vantage V, som ble lansert i fjor sommer. Dette er to avanserte treningsklokker som også har aktivitetsrelaterte egenskaper som de nevnte over, men hovedfokuset ligger altså i trening.

Ignite har kun én fysisk knapp. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Ignite har kun én fysisk knapp. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Ignite

Tross prisen, som er under halvparten av Vantage V, har Ignite noen funksjoner som ikke de to andre modellene har. For eksempel automatisk sporing av søvn kombinert med nattlig restitusjon, innebygget treningsveileder og en guide til pusteøvelser.

Samtidig har klokken pulsmåling på håndleddet, innebygd GPS og tilgang til det samme havet med sportsprofiler, som også de dyrere modellene har.

Merk at Vantage M og V får sporing av søvn, pusteøvelser og nattlig restitusjon i en oppdatering i høst.

Polar Ignite Vantage M Vantage V
Størrelse43x43x8,5mm46x46x12,5mm46x46x13mm
Vekt35g45g66g
SkjermIPS TFT-panel 240x240 piksler240x240 piksler240x240 piksler
MaterialeGlassfiber i en plastrammeGlassfiber i en plastrammeGlassfiber i en plastramme
KlokkeTid og dato, alarm med slumring, stoppeklokke og nedtellingTid og dato, alarm med slumring, stoppeklokke og nedtellingTid og dato, alarm med slumring, stoppeklokke og nedtelling
SensorerKompatibel med Polar pulssensorKompatibel med Polar pulssensorKompatibel med Polar pulssensor
VanntetthetTil svømming, ikke dykkingTil svømming, ikke dykkingTil svømming, ikke dykking
PosisjonGPS+GLONASSGPS+GLONASSGPS+GLONASS
HøydemålerGPSGPSBarometer+GPS
TilkoblingBluetooth og USBBluetooth og USBBluetooth og USB
BatteriOpptil 17 timer i trening med GPS/puls, 5 dager med kontinuerlig pulsOpptil 30 timer med GPS/puls, 5 dager med kontinuerlig pulsOpptil 40 timer med GPS/puls, 7 dager med kontinuerlig puls
PrisFra 1999 kronerFra 2435 kronerFra 4307 kroner

Design

Før vi sjekker ut disse nyhetene kan vi se litt på designet. Testenheten vår er svart med gul silikonreim, men Ignite fås også i hvit utforming. Klokken virker ved første øyekast mer stilren enn Vantage V, mye takket være en slankere urkasse og sterkere farger på skjermen.

Du vil også legge merke til at Ignite kun har én fysisk knapp, som betyr at det meste styres på berøringsskjermen. Knappen brukes i hovedsak til å gå tilbake i menyene eller å pause/avslutte treningsøkter.

Totalt sett liker vi designet svært godt, og Ignite har en mer hverdagslig utforming enn andre aktivitetsklokker.

På undersiden sitter Polars avanserte pulsmåler med hele ni LED-dioder, den samme som Vantage M og V, og her avsløres det også at Ignite bruker samme lader som de dyrere modellene. Et godt valg av Polar.

Komforten er for øvrig i toppklasse, selv under svette treningsøkter, og det hjelper godt at vekten på klokken ikke er på mer enn 35 gram.

Polar Ignite sitter komfortabelt på armen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Polar Ignite sitter komfortabelt på armen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Som aktivitetsklokke

Som seg hør og bør for en aktivitetsklokke, sporer Ignite skritt, kaloriforbrenning og søvn automatisk. Søvnsporingen har Polar døpt Sleep Plus Stages, og viser når du sovnet/våknet og kvalitet på søvnen. For eksempel tid i lett, dyp eller REM, men også eventuelle avbrudd i søvnen.

Klokken bruker deretter avbruddene, kontinuitet og faktisk søvn for å gi deg en søvnkvalitetscore. Få avbrudd, god kontinuitet og prosentvis søvn, vil føre til bedre score.

Klokken viser hvor god restitusjonen var. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Klokken viser hvor god restitusjonen var. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Nattlig restitusjon kombinerer ANS-verdi og søvnverdi. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Nattlig restitusjon kombinerer ANS-verdi og søvnverdi. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Ignite har også en annen faktor som spiller inn i målingen av søvnkvalitet, nemlig «Nightly Recharge». På norsk kan det oversettes til nattlig restitusjon, og Polar kombinerer søvndata med en ANS-verdi (det autonome nervesystemet) for å anslå hvordan kroppen var i stand til å ta seg inn igjen i løpet av natten etter trening og stress.

Det som registreres er gjennomsnittlig puls, gjennomsnitt for pulsintervall, pulsvariabilitet og pustefrekvens. For eksempel er det for en frisk, voksen person vanlig med mellom 12 og 20 pust per minutt ved hvile, og høyere enn det kan være tegn på feber eller sykdom, opplyser Polar i appen.

I eksempelbildet under kan du se at brukeren hadde en god ANS-verdi, men en dårlig søvnverdi gjør at scoren for nattlig restitusjon trekkes ned.

God restitusjon, men ikke like god søvn.
God restitusjon, men ikke like god søvn. Vis mer

Pusteøvelser er noe som kan bedre begge deler, og Serene, som Polar har døpt det, er en nyhet som også kommer til Vantage-duoen. Her kan du velge mellom flere pusteøvelser, basert på total tid og antall sekunders inn- og utpust, og er ment for å gjøre deg mer avslappet. Etter hver Serene-økt får du en score som viser hvor godt du har gjennomført den.

Serene er en funksjon som jeg personlig ikke har stor nytte av, men det er nok mange andre som liker å slappe av med slike øvelser.

Puls på håndleddet

Noe vi anbefaler at du aktiverer først som sist, er kontinuerlig pulsmåling på håndleddet. Som vi nevner i treningsdelen i denne testen, treffer ikke pulsmåling på håndleddet blink under øktene, men den gjør jobben til hverdagslig bruk fordi den måler pulsen konstant og viser eventuelle avvik, som kan være verdt å sjekke nærmere ut.

Kanskje årets beste treningsklokke i sin klasse

Ellers kan vi jo nevne skrittellingen som mange setter pris på ha i hverdagen. Vi kan jo si det sånn at Ignite ikke er veldig presis på denne fronten, og er kanskje litt i overkant snill. For eksempel har vi lagt merke til at den teller skritt når vi sitter i bilen, som passasjer, og sykler.

Sistnevnte synes jeg er innenfor, fordi du tross alt er i aktivitet når du sykler. Så slipper du å gi klokken din inntrykk av at du er en latsabb hvis du sykler til jobb i stedet for å gå, og antall skritt hadde stått på null.

Batteritid aktivitet: Som ren aktivitetsklokke opplever vi at batteritiden ligger på 4–5 dager.

Som treningsklokke

Du starter en økt ved å trykke på Ignites eneste knapp og trykker «Start treningen». Sveip til venstre og høyre for å finne den aktuelle økten, og trykk på skjermen for å starte. Over sportsprofilene vil du se opptil to symboler: én for puls og én for GPS. Du bør vente til begge viser grønt før du starter treningen.

I løpet av testperioden har jeg fått spørsmål fra flere som lurer på hvordan Ignite er til trening, og om de heller skal gå for Vantage V eller en annen, dyrere modell. Svaret har stort sett vært at Ignite er en god treningsklokke som dekker de fleste mosjonisters behov.

Polar Ignite har samme pulsmåler som Vantage V. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Polar Ignite har samme pulsmåler som Vantage V. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Nesten uansett hvilken aktivitet du skal gjøre, vil du kunne spore den med Ignite. I Flow-appen finner du over 100 ulike sportsprofiler som du kan synkronisere med klokken. Merk at du maksimalt kan ha 20 tilgjengelig på klokken.

På plass er også Polars Swim Metrics som sporer både innedørs og utendørs svømming med detaljer om svømmetak og distanse. Så ja, du kan svømme med Ignite, men ikke bruk den til dykking.

Tommel opp for FitSpark

En kjærkommen nyhet er klokkens innebygde treningsguide, kalt FitSpark, som er et godt eksempel på at Ignite posisjonerer seg mot mosjonistene fremfor toppidrettsutøvere. Personer i sistnevnte gruppe har nok stålkontroll over sin treningshverdag og er nok ikke avhengig av en slik treningsveileder.

Slik fungerer FitSpark: Basert på aktivitetsnivået ditt og historikk, vil Ignite komme med anbefalinger til daglige økter, for eksempel styrke eller kardio. Én dag kan FitSpark anbefale en løpeøkt og vil da foreslå tid og hvilke pulssoner du bør holde deg innenfor.

FitSpark er en glimrende treningsveileder.
FitSpark er en glimrende treningsveileder. Vis mer

Noe vi liker godt med FitSpark, og det gjelder spesielt til styrketrening, er at den viser animasjoner av de foreslåtte styrkeøktene slik at du ser hvordan de skal gjennomføres. Klokken vil også signalisere med vibrering når du skal ta pause og når det er ny økt.

Aldri 100 prosent puls

Dog er det spesielt to ting du bør merke deg ved Ignite, og som vi ofte gjentar med treningsklokker. Det første er at pulsmåling fra håndleddet aldri er 100 prosent presis til trening, mens det andre er at GPS-en kludrer litt fra tid til annen. Spesielt merket vi det under en løpeøkt på ferie i Danmark. GPS-en virket å tro at vi fortsatt opphold oss i Norge og registrerte en merkelig rute, og at undertegnede unnagjorde 1 kilometer på 38 sekunder – det tilsvarer rundt 94 kilometer i timen. Imponerende hvis det hadde stemt, men slik er det dessverre ikke.

Det var også ett tilfelle der klokken registrerte hvor jeg løp, men ikke hvor langt jeg hadde løpt.

Hva skjedde egentlig her?
Hva skjedde egentlig her? Vis mer

Noen treningsmangler

Et par ting du ikke får med Ignite, men som er å finne på Vantage, er støtte for multisportøkter – det vil si automatisk skifte mellom ulike treninger underveis i for eksempel et triatlon – og løpskraft som gir deg omfattende innsikt i løpeøktene.

Ignite har heller ikke støtte for avanserte løp- og sykkelsensorer.

Er dette noe du er avhengig av, er ikke Ignite for deg.

Batteritid trening: Som treningsklokke opplever vi at batteritiden ligger på rundt tre dager med en halvtimes løpeøkt annenhver dag.

Ikke spesielt «smart»

To ting flere kanskje vil savne på Ignite, er støtte for apper og betaling fra håndleddet. Polar har så langt ikke rettet blikket mot hverken apper eller kontaktløs betaling og Ignite faller nok ikke innenfor det man vil kalle en smartklokke. Du kan riktig nok motta varsler fra smarttelefonen din på klokken, men du kan ikke gjøre annet enn å lese innholdet.

Konkurrentene som er nærmest i pris og som har støtte for apper og betaling, er Fitbit Versa og Garmin Vivoactive 3. Førstnevne har støtte for strømmetjenesten Deezer og mp3-filer, men ikke Spotify – det har Vivoactive 3. Både Fitbit Pay og Garmin Pay er tilgjengelig for kunder i DNB, som er Norges største, i tillegg til en rekke andre banker.

Om det er et savn at Ignite ikke har støtte for dette? For min del er svaret nei, og jeg foretrekker heller innebygget GPS, noe ikke Versa har, enn betaling med klokken. Med Vivoactive 3 får du alt.

Konklusjon

Etter ikke å ha blitt blåst helt av banen av Vantage V, imponerer Polar stort med lanseringen av Ignite. Klokken er såpass bra at mindre du har særskilte treningsbehov, er sistnevnte totalt sett et bedre valg.

Vi kan varmt anbefale Polar Ignite.
Vi kan varmt anbefale Polar Ignite. Vis mer

Ignite er ypperlig som aktivitetsklokke med automatisk sporing av skritt, kalorier, søvn og nattlig restitusjon, og minst like god til trening med det meste av Polars omfattende løsninger med nyheter som FitSpark. Sistnevnte kommer ikke til Vantage-klokkene, men det gjør riktig nok Sleep Stages Plus, Serene og Nightly Recharge.

To ting som derimot har irritert oss, er en litt surrete GPS og at vi ikke er helt tilfreds med berøringsskjermen.

Du bør også være klar over at Polar Ignite hverken har støtte for apper, musikkavspilling eller betaling fra håndleddet, men ikke alle vil se på det som et savn.

Testresultat

Polar Ignite

Mye klokke for pengene.

Prisen, FitSpark treningsguide, generelt god og oversiktlig sporing av aktivitetsdata, knall til trening, lett og komfortabel, god batteritid.

Noen GPS-relaterte barnesykdommer, svette fingre pluss berøringsskjerm er lik usant, flere vil nok savne apper og klokkebetaling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer