Den mørke tida på høsten kan være skummel for fotgjengere, og det er nok mange som har funnet fram eller startet å bruke refleks i mørket.
Men vet du om refleksene dine oppfyller kravene?
I Norge og EU er det krav til at reflekser skal være CE-merket. Dette skal sikre forbrukeren at produktet har en såkalt minimumsrefleksjon.
- Alle har et ansvar
Torsdag 19. oktober er det refleksens dag, og Trygg Trafikk oppfordrer alle til å ta i bruk refleksene sine.
- Høstmørket er her, og alle har et ansvar for å se og bli sett i trafikken, forteller Ann-Helen Hansen, spesialrådgiver i Trygg Trafikk, i en pressemelding.
I en undersøkelse YouGov har gjennomført på vegne av Trygg Trafikk, svarer 28 prosent at de sjelden eller aldri bruker refleks.
- Altfor mange går uten refleks. Våre årlige reflekstellinger viser at bare 48 prosent av fotgjengere bruker refleks. Vi vet at vinterhalvåret er perioden hvor flest fotgjengere blir hardt skadd eller omkommer etter påkjørsler, så det er all grunn til å være ekstra forsiktig på egne vegne i mørket, sier Hansen.
Sjekk dette
Sikker hverdag informerer om at ikke alle reflekser fungerer like godt, og oppfordrer folk til å velge en refleks som er merket og testet.
- Hvis refleksen ikke er CE-merket kan du risikere at den ikke reflekterer lys godt nok. Da vil ikke bilistene se den i mørket. Reflekser skal også være merket med hvem som har produsert eller importert dem.

Klar oppfordring
Det informeres også om at reflekser er forbruksvarer som må byttes ut når de er slitte.
- Du bør ikke vaske refleksvesten din for ofte. Er du usikker på om refleksen har sluttet å virke, kan du gjøre en enkel test med en lommelykt i et mørkt rom. Heng refleksen i øyehøyde og lys på den fra minst fire meters avstand. Hvis refleksen ikke reflekterer lyset - kast den!
Tall fra Statens vegvesen viser at refleks reduserer risikoen med 85 prosent
Her får du all informasjon om kravene til reflekser.