Kaster enorme mengder: - Forferdelig trist

Norske bønder produserer for mye egg. Så langt i år har 400 tonn, som egentlig var tiltenkt mennesker, blitt dyrefôr.

MASSE: Det produseres alt for mye egg i Norge. Nå vil Norsk Fjørfelag at det skal tas grep. Foto: Cornelius Poppe / NTB
MASSE: Det produseres alt for mye egg i Norge. Nå vil Norsk Fjørfelag at det skal tas grep. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I sin siste prognose anslår Nortura at det i år vil bli produsert rundt 2900 tonn egg for mye i år.

Ett egg veier i snitt 63 gram. Det vil si at det i år blir produsert rundt 46 millioner egg som aldri kommer til å bli spist av mennesker, dersom man ikke innfører noen tiltak for å redusere produksjonen i løpet av høsten.

Det tilsvarer omtrent 8,5 egg per nordmann. Det er også nok til å fylle et sted mellom 15 og 16 fotballbaner med eggekartonger.

- Kort oppsummert er problemet at det produseres mer egg enn folk kjøper, sier daglig leder i Norsk fjørfelag, Margrethe Brantsæter, til Dagbladet.

KREVER HANDLING: Daglig leder i Norsk Fjørfelag Margrethe Brantsæter. Foto: Norsk Fjørfelag
KREVER HANDLING: Daglig leder i Norsk Fjørfelag Margrethe Brantsæter. Foto: Norsk Fjørfelag Vis mer

400 tonn ble dyrefôr

Nortura opplyser til Dagbladet at 400 tonn egg som egentlig var tiltenkt å være menneskemat, har blitt dyrefôr så langt i år.

- Årsaken er at de er for gamle for mennesker. Egg må omdisponeres fordi man ikke kan lagre dem over tid. De kan ikke fryses, slik man gjør med kjøtt. Men det å selge egg som dyrefôr er siste skritt, når det ikke foreligger andre løsninger, sier kommunikasjonssjef Mari Hagerup i Nortura til Dagbladet.

Overproduksjonen er så stor at Norsk fjørfelag, som er organisasjonen for bønder som driver med fugl i Norge, nå foreslår å sette en midlertidig stopper for at man skal kunne etablere seg som eggebønder i Norge.

- Må få kontroll

- Det som må på plass nå er en styrking av dagens ordning, som gjør at Nortura som markedsregulator kan kontrollere nyetablering når det produseres for mye, sier Brantsæter.

- Man må få kontroll på overproduksjonen, legger hun til.

Slakter høner for å hindre produksjon

Nortura er blant landets største matleverandører, og står bak merkevarer som Prior og Gilde. Siden de er et samvirke er de nødt til å ta imot alle egg som blir levert til dem.

TIPS: Eggdeler, ostehøvel og rivjern kan brukes til mye mer enn man skulle trodd. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Nortura understreker i prognosene sine at deler av årets overproduksjon er forhindret ved at bøndene har slaktet høner før tida. De anslår at dette kan redusere overproduksjonen med omtrent 1800 tonn.

- Nortura har mottaksplikt, og må ta imot alle egg du produserer. De har også ansvaret for å være markedsregulator, og trenger flere verktøy for å kontrollere eggeproduksjonen, mener Brantsæter.

- Mange av eggene som produseres nå er det egentlig ingen som har behov for, sier hun videre.

Ett av verktøyene fjørfelaget nå mener at er nødvendig å ta i bruk, er å sette på bremsene for etablering av nye eggegårder.

- Er ikke stopp på nyetableringer veldig drastisk?

- Det avhenger jo litt av hva man synes er drastisk. Hvis man for eksempel synes det er drastisk å kaste tonnevis med egg fordi det produseres for mye, så synes jeg ikke det er drastisk å midlertidig begrense mulighetene for nyetablering, sier hun.

Ikke bondens feil

Brantsæter understreker at det er viktig å ha eggproduksjon i hele landet, og at ansvaret for overproduksjonen ligger på systemet, ikke på hver enkelt bonde.

- Dette er ikke enkeltbønders feil, det er systemet det er noe feil med. Vi ønsker selvsagt flere inn i bransjen, men ingen er tjent med at det produseres for mye egg, sier hun.

- I Norge har vi produksjon av egg i alle landets fylker. Det er veldig bra. Hvis man ser på hvordan de gjør det i resten av Europa, så kunne man i teorien hatt fire gårder i Norge som produserte alle landets egg, men det kunne fått store konsekvenser for eksempel ved et fugleinfluensautbrudd eller liknende, sier Brantsæter.

Hun er krystallklar på hva hun mener om at det kastes så mye egg.

- Det er selvsagt forferdelig trist, det er jo mat som blir kastet, sier hun.

Oppfordring

Kommunikasjonssjef Hagerup i Nortura sier til Dagbladet at landets forbrukere også kan hjelpe til å få overproduksjonen under kontroll.

- Hvordan?

- Rett og slett spise mer egg. Vi har gjort et regnestykke: Hvis alle i Norge spiste ett til to egg ekstra i året, hadde vi ikke hatt situasjonen vi har nå, sier Hagerup.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer