Kaster enorme mengder: - Forferdelig trist

Norske bønder produserer for mye egg. Så langt i år har 400 tonn, som egentlig var tiltenkt mennesker, blitt dyrefôr.

MASSE: Det produseres alt for mye egg i Norge. Nå vil Norsk Fjørfelag at det skal tas grep. Foto: Cornelius Poppe / NTB
MASSE: Det produseres alt for mye egg i Norge. Nå vil Norsk Fjørfelag at det skal tas grep. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I sin siste prognose anslår Nortura at det i år vil bli produsert rundt 2900 tonn egg for mye i år.

Ett egg veier i snitt 63 gram. Det vil si at det i år blir produsert rundt 46 millioner egg som aldri kommer til å bli spist av mennesker, dersom man ikke innfører noen tiltak for å redusere produksjonen i løpet av høsten.

Det tilsvarer omtrent 8,5 egg per nordmann. Det er også nok til å fylle et sted mellom 15 og 16 fotballbaner med eggekartonger.

- Kort oppsummert er problemet at det produseres mer egg enn folk kjøper, sier daglig leder i Norsk fjørfelag, Margrethe Brantsæter, til Dagbladet.

400 tonn ble dyrefôr

Nortura opplyser til Dagbladet at 400 tonn egg som egentlig var tiltenkt å være menneskemat, har blitt dyrefôr så langt i år.

- Årsaken er at de er for gamle for mennesker. Egg må omdisponeres fordi man ikke kan lagre dem over tid. De kan ikke fryses, slik man gjør med kjøtt. Men det å selge egg som dyrefôr er siste skritt, når det ikke foreligger andre løsninger, sier kommunikasjonssjef Mari Hagerup i Nortura til Dagbladet.

Overproduksjonen er så stor at Norsk fjørfelag, som er organisasjonen for bønder som driver med fugl i Norge, nå foreslår å sette en midlertidig stopper for at man skal kunne etablere seg som eggebønder i Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer