Ingenting er mer forfriskende i sommervarmen enn leskende, iskald drikke! Og skal du tilbringe dagen på stranda, er det kjedelig om drikken og snacksen du har med deg i piknikbagen blir varm.
For å holde medbrakt mat og drikke kaldt er det selvsagt lurt å legge nista i en kjølebag med tilhørende kjøleelement.
Mange av oss opplever likevel at innholdet blir lunkent etter kort tid. Det kan helt enkelt skyldes at elementene i kjølebagen er plassert på feil måte.
Her forteller ekspertene hvordan det egentlig skal gjøres.

Så enkelt kan det gjøres
Skal ligge ytterst
- Utgangspunktet er å plassere allerede kjølte varer fra kjøleskapet i kjølebagen, altså at de allerede har ønsket temperatur. Deretter må kjøleelementer legges ned sammen med matvarene. Kjøleelementet skal brukes til å holde temperaturen på varene og unngå at de varmes opp, forteller Trygve Magne Eikevik, professorer ved NTNU – institutt for energi- og prosessteknikk.
Kjøleelementene må selvsagt fryses på forhånd før de plasseres i bagen. Når innholdet i elementet er frossent, har det lagret det professoren kaller latent varme.

Dette fenomenet kan spå været
- Denne energien er nesten 100 ganger større enn om vi brukte vann, og vannet endret temperaturen med én grad. Det er denne smeltevarmen vi utnytter ved kjøling av bagen. Når innholdet i elementet smelter, så holdes temperaturen nær null grader, og dermed bidrar dette til å holde varene kjølt, forklarer Eikevik videre.
Men i sommervarmen vil varmen etter hvert lekke inn gjennom kjølebagens vegger og dermed varme opp innholdet som er nærmest ytterveggene.
Og det er her mange av oss gjør feil:

- Hvis elementene plasseres i midten av bagen, vil mat og drikke nær yttervegg bli varmet opp, og vi vil få en ujevn temperatur, stigende fra midt i bagen til utsida, sier professoren.
Så for at kjøleelementene skal virke best mulig, må du altså legge dem langs ytterveggene i bagen.
- Da vil mat og drikke som ligger i midten holdes kjølig over lengre tid, og temperaturen vil være jevn gjennom varene, sier Eikevik og legger til:
- Har du flere elementer, så vil det være en fordel å plassere de likt langs alle flater, også i bunn og på topp, men ingen i midten der hvor maten skal ligge.

Avkrefter solkrem-myte
Frys brusflasker
Magne Sveen Guttormsen, professor emeritus i kjerne- og energifysikk ved Universitetet i Oslo, forteller at kjøleelementer som regel inneholder frostvæske som trenger å få tilført mer varme for å tine opp enn det vann gjør.

- Men hvis du ikke eier kjøleelement, kan en nødløsning være å fylle et par tomme brusflasker med vann før du legger disse ned i kjølebagen dersom det er plass til det. Det vil i alle fall gjøre at innholdet holder seg kjølig litt lenger, foreslår Guttormsen.
Håndkle-trikset
Har du verken kjølebag eller kjøleelement med deg på stranda, er det likevel mulig å kjøle ned drikke i sola.
- Skal du kjøle ned drikke på ei flaske, for eksempel, kan du ta et vått håndkle eller ei T-skjorte og pakke flaska inn i dette. Deretter lar du flaska ligge i sola en stund. Fuktigheten i kledet vil da fordampe og skape en lavere temperatur enn lufttemperaturen, og dette vil kjøle flaska, tipser professoren.

Nå kan du få penger for dette
Dette kan du også gjøre med kjølebagen hvis innholdet har begynt å bli lunkent - legg et fuktig klede over den.
- Bare husk at bagen hele tida må stå i sola, og pass på at kledet er fuktig til enhver tid, avslutter Eikevik.
Denne artikkelen har tidligere vært publisert på DinSide.