Solbeskyttelse:

- Kjøp solkremen før du reiser

Det lønner seg å gjøre litt research, så du vet hva du får.

TAXFREE: Det er billig å kjøpe kosmetikk på flyplassen, men det er ikke sikkert du får det du vil ha. Foto: Vidar Ruud / NTB
TAXFREE: Det er billig å kjøpe kosmetikk på flyplassen, men det er ikke sikkert du får det du vil ha. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kosmetikk og hudpleie har gode priser på flyplassen, enten du reiser i inn- eller utland. Det kan likevel hende du burde handle inn solkremen før du sjekker inn, skal vi tro Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet.

SHOPP LENGE FØR TAKEOFF: Inger Lise Blyverket anbefaler å kjøpe solkremen før du kommer på flyplassen. Foto: Forbrukerrådet
SHOPP LENGE FØR TAKEOFF: Inger Lise Blyverket anbefaler å kjøpe solkremen før du kommer på flyplassen. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

Forbrukerrådet sjekket tidligere i år innholdet i solkrem, og av 45 solkrem er det bare 14 de anbefaler å bruke. Alle disse er fri for hormonforstyrrende stoffer, miljøgifter, og er Svanemerket - og det er ikke lett å finne dem i taxfree-butikkene.

- Kjøp solkremen før du reiser, er direktørens klare råd.

Dette gjelder, vel å merke, dersom Forbrukerrådets kriterier er viktige for deg når du skal velge solkrem.

En rask sjekk på Tax Free Norways nettbutikk, som står for taxfreeutsalget på fire av de største norske flyplassene, får bare ett treff blant solkremene Forbrukerrådet gir tommelen opp: Ecooking Sunscreen for the Body SPF 30.

Har de solkremen (eller andre varer) du er interessert i her, kan du bestille og plukke opp på flyplassen, enten du reiser i inn- eller utland. Men merk at de klassiske taxfreevarene som alkohol og tobakk ikke er mulig å handle på innenlandsreiser.

KLIKK OG HENT: Finner du produkter du vil ha fra taxfree kan du handle dem i forkant, og plukke opp på flyplassen, enten du flyr bort eller kommer hjem, i både inn- og utland. Skjermdump: Taxfreenorway
KLIKK OG HENT: Finner du produkter du vil ha fra taxfree kan du handle dem i forkant, og plukke opp på flyplassen, enten du flyr bort eller kommer hjem, i både inn- og utland. Skjermdump: Taxfreenorway Vis mer

Det er likevel ikke sikkert at det begrenser seg til denne, utvalget i butikk kan variere noe. Ønsker du likevel å være sikker, og bruke en av solkremene på Forbrukerrådets liste, kan det være smart å handle før du drar - eventuelt benytte deg av taxfreeutsalgenes klikk og hent-funksjon.

Det er også snakk om prioriteringer.

Der Forbrukerrådet har sjekket solkremen for ulike problematiske stoffer, har de ikke sett på hvor god beskyttelse kremene gir, hvor mye de klisser, og hvor mye de koster. Det har Dagbladet, og flere av disse testvinnerne finner du i tax free-utsalget.

Tax Free Norway står for taxfreeutsalget på de fire største flyplassene.

I den andre enden av skalaen trekker de fram hele 29 solkremer de fraråder å bruke, fordi de inneholder stoffer som kan være hormonforstyrrende.

Her er de 14 solkremene Forbrukerrådet anbefaler å bruke:

 • Änglamark Sun lotion water restistant SPF 30
 • Änglamark Sun spray water resistant SPF 30
 • Avrir: Aloe vera sun lotion SPF 30
 • Dermica: Solkrem ansikt SPF 30
 • Dermica: Solkrem barn SPF 30
 • Dermica: Solspray barn SPF 30
 • Derma: Sun lotion kids SPF 30
 • Derma: Sun lotion SPF 30
 • Derma: Sun spray kids SPF 30
 • Derma: Sun spray SPF 30
 • Ecooking: Sunscreen for the body SPF 30
 • Harmoni: Solspray kids vannfast SPF 30
 • Lille kanin: Solspray SPF 30
 • Nilens jord: Body sun protection SPF 30

Mens Forbrukerrådet advarer mot en cocktail av ulike stoffer, sier Finn Rasmussen, administrerende direktør i Kosmetikkleverandørenes Forening (KLF) i en uttalelse til DinSide at «Forbrukerrådets «test» og rangering og klassifisering av solkrem i undersøkelsen er uten vitenskapelig grunnlag og nytteløs som veiledning for forbrukerne.»

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer