Klar beskjed: - Hærverk!

- Det er på tide at folk tar grep og skjerper seg.

PIGG AV: Informasjonskontoret for farge og interiør ønsker at alle tar av seg piggsko og brodder før man går over dørstokken. Foto: IFI
PIGG AV: Informasjonskontoret for farge og interiør ønsker at alle tar av seg piggsko og brodder før man går over dørstokken. Foto: IFI Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Piggsko og brodder er genialt når det er speilglatt ute og har nok i vinter fått mange trygt fra A til B, men bruk av disse innendørs kan skape problemer.

Ifølge Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI) ødelegger brodder og piggsko gulv for millioner av kroner hver vintersesong.

- Piggene er som spiker. Pigger lager hakk og hull i gulvet, som fører til at smuss og fukt trenger ned og gir misfarging. I områder med spesielt høy trafikk kan dette føre til at fliser løsner, eller at gulvet rett og slett går i oppløsning. Å bytte gulv er kostbart, og svært lite miljøvennlig, forteller Kristian Owren, administrerende direktør i IFI, i en pressemelding.

BRODDER: Synes du dine egne joggesko har blitt glatte? Slik pigger du skoene dine selv! Video: Dinside Vis mer

- På tide at folk tar grep

IFI skriver at ingen gulv tåler pigger, og at man bør ta de av før man går over dørstokken. Owren trekker fram mange tramper daglig rundt på offentlige steder, uten å tenke på hvilke skader de påfører underlaget.

- Jeg mener at det er mangel på folkeskikk og at det nå er på tide at gamle som unge tar grep og skjerper seg. Dette er regelrett hærverk på annenmanns eiendom, jeg tviler på at de ville gått med brodder og pigger inne på parketten i egen stue.

IFI mener det finnes flere løsninger for å skåne offentlige gulv rundt om i landet.

- Etter år med varsko, så har vi fått mange innspill til løsninger fra butikker og offentlige rom. Det beste, synes vi, er de som har lånetøfler. Det synes vi høres ut som en god og bærekraftig løsning, sier Owren.

- Vi opplever at de fleste tar av seg

DinSide har tidligere vært i kontakt med Norgesgruppen som har butikker som Meny, Kiwi, Spar og Joker, for å høre om de opplever piggsko og brodder som problematiske.

- Butikkene har i stor grad fliser på gulvene, og disse tåler godt brodder og pigger. Vi opplever dessuten at de aller fleste kundene tar av seg brodder eller pigger før de går inn og handler, fortalte kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen.

- I de tilfellene der butikkene har gulv som slites lettere, så pleier det å løse seg fint ved direkte dialog med kundene, slik at de som har mulighet tar av seg broddene mens de handler.

Mer om