Vinmonopolets åpningstider julen 2023

Klar beskjed: - Ikke vent!

Se når Vinmonopolet er åpent i jula og romjula.

ÅPENT ELLER STENGT?: Er du usikker på Vinmonopolets åpningstider i jula? Her får du svaret! Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks / NTB Vis mer
Publisert

Hvordan var det nå igjen med åpningstidene på Vinmonopolet? Etter en lovendring et par år tilbake har polet nå lov til å være åpen på «aftendagene», men julaften holder det fortsatt stengt.

I år faller også både jul- og nyttårsaften på en søndag, så det er uansett stengt, så her er det smart å planlegge litt.

- Vi er inne i den absolutt travleste uka. Ikke vent til siste stund, sier Kristin Welle-Strand, leder for Vinmonopolets kommunikasjonsavdeling.

- Framover blir det ganske fullt.

De to midterste desemberukene er alltid de mest travle på Vinmonopolet.
I fjor solgte polet 3,03 og 4,23 millioner liter i disse ukene, mot 1,87 millioner liter i snitt. I år er tallene noe lavere, 1,77 millioner liter i snitt. Foreløpig topp var i uke 50 med 2,97 liter. Salgstall for denne uka er ikke klart ennå, men ventes å overstige dette.

- Vi pleier å si at vi har tretten måneder. Det er to måneder i desember. År etter år viser salgstallene våre at vi selger dobbelt så mye som i en normalmåned i desember.

Åpningstider jul og nyttår

Slik er åpningstidene jula 2023:

  • Uke 51: De fleste butikkene våre er åpne til kl. 18 på hverdager og kl. 16 på lørdager. Det kan være noen unntak for små butikker.
  • Julaften: stengt
  • 1. juledag: stengt
  • 2. juledag: stengt
  • Romjula (onsdag – lørdag): normale åpningstider
  • Nyttårsaften: stengt
  • 1. nyttårsdag: stengt

Hva kjøper vi nå?

Ifølge Welle-Strand kjøper vi generelt mer av alt, men et par varegrupper har et ekstra oppsving i desember: juleøl, akevitt, gløgg og musserende.

- Det er fortsatt rødvin som er den største kategorien, det er det året rundt, men vi ser at lysere og lettere øker mer enn mørke og tunge varer.

STÅR KLARE: Det er ikke nytt at det er travelt på Vinmonopolet i desember, så butikkene har rigget seg klare til storinnrykk. Foto: Ellen Jarli
STÅR KLARE: Det er ikke nytt at det er travelt på Vinmonopolet i desember, så butikkene har rigget seg klare til storinnrykk. Foto: Ellen Jarli Vis mer

Andelen flasker som selges inn mot jul er høyere enn ellers i året, noe som kan tyde på at det er mange som kan vente seg en flytende gave i år.

- Vi ser også at den alkoholfrie trenden fortsetter, så vi kommer til å bikke en million liter alkoholfritt i 2023. Det totale salget faller litt, mens alkoholfritt øker med 20 prosent. En gledelig trend.

VINMONOPOLET: Kvier du deg for å bytte vin du har oppdaget noe feil med på Vinmonopolet? Det bør du ikke gjøre. Her får du en liten oversikt over hva du har lov til å reklamere på eller bytte! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Styr unna køen

Toget har nok gått for deg som trives best med å handle i tomme butikker, men det er fortsatt noen perioder med mindre kø på enkelte pol.

- Vi har et godt og robust butikknett som håndterer mange kunder samtidig. Vi tror derfor ikke at køene kommer til å være særlig lange, selv mot slutten av uka, sier Welle-Strand.

- Erfaringsmessig er det noe mindre trafikk tidligere på dagen. Om det også gjelder 22. og 23. desember vet vi ikke, og vi kan ikke love noe.

UTSOLGT: Det begynner å tynnes ut i hyllene for enkelte varer. Er du smart har du noen alternativ klare, så går turen så smidig som mulig. Foto: Elisabeth Dalseg
UTSOLGT: Det begynner å tynnes ut i hyllene for enkelte varer. Er du smart har du noen alternativ klare, så går turen så smidig som mulig. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Små grep kan likevel gjøre turen mer smidig - og køene kortere:

- Planlegg så godt som mulig. Det er fire dager igjen, så planlegg gjerne kjøpene dine.

På nett eller i Vinmonopolets app kan du enkelt filtrere på pol for å finne ut hva de har inne. Bestiller du varer det er rikelig av, er de stort sett klar neste dag.

For å finne ut når det er minst kaos på ditt lokale pol, kan du sjekke Vinmonopolets oversikt over forventet trafikk.