Refleks

Klar oppfordring: - Det koster så lite!

- Jeg ønsker å se deg. Ikke treffe deg.

20 ÅRS ERFARING: Chris Tony Johansen fra Horten har kjørt buss i over 20 år. Årlig oppfordrer han om bedre refleksbruk. Foto: Privat
20 ÅRS ERFARING: Chris Tony Johansen fra Horten har kjørt buss i over 20 år. Årlig oppfordrer han om bedre refleksbruk. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Chris Tony Johansen (55) fra Horten har kjørt buss i over 20 år. Hvert eneste år ved disse tider kommer han med den samme oppfordringen:

Bruk refleks.

- Det er det samme som skjer hvert år. Vi må påminne, påminne, påminne. Det er generelt dårlig bruk av refleks blant folk, sier Joahnsen til DinSide.

- Koster så lite

Selv har han avverget flere ulykker. Andre kolleger har imidlertid ikke vært like heldige.

- Jeg har hatt kolleger som har kjørt i hjel folk. Det er åpenbart en situasjon vi ikke ønsker. Å bruke refleks koster så lite, men gir så mye, bønnfaller han.

Saken ble først omtalt i Tønsbergs Blad.

- Jeg ønsker å se deg. Ikke treffe deg. Så enkelt er det. Hvis du har på deg refleks, så ser jeg deg ti sekunder tidligere. Bruker du ikke refleks, har jeg bare to sekunder til rådighet. Og da kan det gå galt.

Flere ulykker

Ann-Helen Hansen, kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, sier til DinSide at 60 prosent av fotgjengerpåkjørsler skjer i perioden september til februar.

- Én ting er at bremselengden øker når det er glatt ute. Oppdagelsestida blir kortere. Det er ikke bare mørkt på natta, men også på dagen. Fargene forsvinner og alt er grått. Da er det vanskeligere å få øye på fotgjengere, forklarer Hansen.

Det er høyere risiko for å bli påkjørt når det er mørkt ute, sier Hansen videre. Hun forteller at selv om det er færre fotgjengere generelt i vinterhalvåret, skjer det flere ulykker.

- Det er færre fotgjengere, så det burde egentlig vært færre ulykker. Men det er det ikke, konstaterer Hansen.

- Et stort forbedringspotensial

20. oktober markerer Trygg Trafikk den årlige refleksdagen. I en pressemelding fra organisasjonen, står det at tellinger fra 2021 viser at 46 prosent av Norges befolkning bruker refleks i mørket:

- Heldigvis er mange opptatt av å gjøre seg synlig i trafikken, enten de går, sykler eller kjører bil. Likevel er det fortsatt et stort forbedringspotensial i refleksbruken her i Norge, sier Hansen.

- Uten refleks er du først synlig på 25 til 30 meters hold, mens du med refleks synes på 140 meters hold når bilen bruker nærlys. Omregnet til sekunder har bilføreren ti sekunder - i stedet for to sekunder - til å reagere. Det kan være forskjellen på liv og død.

Videre står det skrevet at den dårligste refleksbruken er blant fotgjengere i sentrumsgater.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer