Klar oppfordring

- Hver eneste boks og tube er laget av verdifulle ressurser.

HUSK DET: All metallemballasje skal kildesorteres. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Shutterstock
HUSK DET: All metallemballasje skal kildesorteres. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De aller fleste forsøker å sortere så godt vi bare kan, men det er ikke alltid greit å huske alt. Tall fra Norsk Metallgjenvinning viser at en norsk husholdning kaster rundt 5,5 kilo metallemballasje i året.

Nå oppfordrer selskapet alle til å kildesortere metallemballasje.

- Metall er helt gull, også i små mengder. Sammenliknet med andre emballasjetyper, så er det nok mange som føler at de har mye mindre metallemballasje hjemme. Hver eneste boks og tube er imidlertid laget av verdifulle ressurser, som vi gjenvinner, sier Ylva Eline Erbach, daglig leder i Norsk Metallgjenvinning, i en pressemelding.

UNNGÅ DETTE: Våt papp skal ikke kastes med annen papp. Den skal for ordens skyld heller ikke gjøres våt så den blir enklere å brette. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Mange unnskyldninger

Ifølge Norsk Metallgjenvinning er det mange som ikke kildesorterer metallemballasje.

- En av de vanligste unnskyldningene ifølge dem selv er «vi har så lavt forbruk», «vi bruker så lite at det ikke er vits» eller «det tar så lang tid å samle opp nok for å levere». Disse utsagnene er gjengangere i en undersøkelse Kantar gjennomførte for Norsk Metallgjenvinning, heter det i pressemeldingen.

Målet til selskapet er å sørge for at all metallemballasje sorteres i glass- og metallinnsamlingen, slik at man kan materialgjenvinne det til ny resirkulert råvare.

Det er ikke alltid like lett med kildesortering, og en ting som overrasket meg var hvor kvitteringer egentlig skal kastes. Video: Embla Hjort-Larsen / Celina Stamper / Storyblocks. Vis mer

- Er den ren nok for deg, er den ren nok for oss

Erbach trekker fram at mange kaster emballasjen i restavfallet fordi de tror den må være skinnende blank og ren for å kildesorteres.

- Det viktigste for oss er at flest mulig kildesorterer, og vi ser ofte at hvis den brukte emballasjen er ren nok til å oppbevares hjemme hos forbruker noen dager så er den ren nok for å gjenvinnes. Så er den ren nok for deg, er den ren nok for oss, forteller hun.

Norsk Metallgjenvinning tror det handler om gode vaner og enkle systemer for å få flere til å kildesortere.