Fyrverkeri på nyttårsaften

Klart flertall for et forbud mot privat fyrverkeri

Kun 16 prosent tviholder på retten til å skyte opp eget fyrverkeri.

FORBUD MOT FYRVERKERI: Flere og flere nordmenn er imot privat oppskyting av fyrverkeri. Foto: Torstein Bøe/NTB scanpix.
FORBUD MOT FYRVERKERI: Flere og flere nordmenn er imot privat oppskyting av fyrverkeri. Foto: Torstein Bøe/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kommer fram i en undersøkelse fra Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (NITO). Ifølge undersøkelsen mener over 60 prosent at privat bruk av fyrverkeri bør forbys dersom kommunen står for offentlig oppskyting av fyrverkeri på nyttårsaften.

Tredje juledag startet det årlige nyttårssalget av fyrverkeri til private brukere i butikker som har fått tillatelse til å selge fyrverkeri. Salg av fyrverkeri over disk kan kun foregå i tidsrommet mellom 27. til 31. desember, og det stilles krav til at forhandlere av fyrverkeri har gjennomgått kurs og sertifisering hos Norsk brannvernforening, ifølge forskriftene.

NITOs visepresident Kjetil Lein er kommuneingeniør og har mange år bak seg som brannmannskap. Han har sett skadevirkningene av fyrverkeri på nært hold og peker særlig på at det er et paradoks at det stilles så strenge krav til oppbevaring og salg av fyrverkeri, men at det tillates å fyres opp mens nordmenn ofte er på sitt fulleste.

– Første nyttårsdag er vi enige i at dette er bare tull når vi ser øyeskader og alvorlige personskader. Det er jo eksplosiver vi snakker om, og dette skal vi la vanlig folk fyre opp mens de er på sitt fulleste. Det er kjempeskummelt, og jeg syns det er ganske underlig, sier Lein til NTB.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer