"Klikkpedaler" for vanlige sko

Du kan få "klikkpedal-effekten" også med vanlige sko.

KLIKK UTEN Å KLIKKE: Pedalstropper kan være et  godt og rimelig alternativ til klikkpedaler. Foto: MOLLETTA DESIGNS
KLIKK UTEN Å KLIKKE: Pedalstropper kan være et godt og rimelig alternativ til klikkpedaler. Foto: MOLLETTA DESIGNS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klikkpedaler er noen av tingene som sykkelentusiastene ikke greier seg uten. Da DinSide intervjuet en av landets mange sykkelentusiaster i fjor, fortalte han blant annet at klikkpedaler «gir et mye bedre og konsist tråkk, selv om det er litt tilvenning i starten».

Tidligere proffsyklist Mads Kaggestad sverger også til klikkpedaler.

– Litt øving må til, men sykkelopplevelsen vil bli bedre. Du får mer kraft i hvert pedaltråkk og turen vil føles bedre fra sykkelsetet. Skoene kan man også gå rundt i, har han tidligere forklart til DinSide.

Men klikkpedaler fordrer spesielle pedaler og spesielle sko. I tillegg sykler mange med klikkpedaler ulovlig, ettersom de da ikke har refleks på pedalene: Ifølge forskrift om krav til sykkel skal det nemlig være refleks på begge sider av pedalene.

Du trenger imidlertid ikke investere i dyre sko selv om du kan ha lyst til å teste ut prinsippet med skoene festet til pedalen.

Stropper

Én av mulighetene til å teste hvordan det er å sykle med skoene festet til pedalen, er pedalstropper.

Slike kan du få i flere mulige varianter, fra ulike leverandører. Felles for disse er at det stort sett er snakk om en enkel innretning i form av en stropp, som festes til dine originale pedaler. Noen av variantene, som HoldFast Pedal straps, vil imidlertid fungere best med bmx-pedaler. I alle fall må du ha en pedal som tillater gjennomføring av stroppen, slik at du får festet den.

Andre typer, som eksempelvis typen fra Molletta design, festes ved hjelp av skruer - og du er ikke avhengig av at pedalen har hull for gjennomføring. Alt av utstyr til montering er inkludert når du bestiller et par av disse.

Det finnes veldig mange ulike muligheter, om du har en mer klassisk sykkel, passer det kanskje best med en mer klassisk pedalstropp - som eksempelvis de i skinn fra VeloOrange.

Her kan du se bilder av ulike pedalstropper:

Vi har inkludert cirkapris i teksten under bildene. Husk tillegg for toll og frakt dersom du bestiller fra utlandet - det er fremdeles 200 kroner som er grensen for tollfri innførsel av varer til Norge.


- Kan være et godt og rimelig alternativ til klikkpedaler

Hulda Tronstad, informasjonssjef i Syklistenes Landforening, sier at slike pedalstropper kan være et godt og rimelig alternativ til klikkpedaler.

- Du kan få med klikkpedalenes gode egenskaper med jevnere tråkk og mer effektivt tråkk.
Ulempen er at den ikke har samme utløsermekanisme og kan gjøre bråbremsing farligere, og jeg anbefaler dem dermed ikke brukt i byer med variert og blandet trafikk, sier Tronstad til DinSide.

Det som er bra med disse, er ifølge Tronstad at de festes med borrelås og kan lett justeres til å passe foten din.

- Du får dermed noe av effekten som klikkpedaler gir, uten at du trenger å kjøpe spesialpedaler og spesialsko, ifølge Tronstad.

Men du skal altså være forsiktig med å bruke slike i blandet trafikk eller i områder hvor du ofte må starte og stoppe.

- Men på lengre turer med lavere fart og i naturen kan fotstropper har en god effekt, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer