Slik er reglene

Klippe plen på 1. og 17.mai?

Ikke alle røde dager er helligdager - og dermed er det forskjellige regler som gjelder på de røde dagene i mai.

LOV ELLER IKKE? Kan man egentlig klippe gresset på 17.mai? Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
LOV ELLER IKKE? Kan man egentlig klippe gresset på 17.mai? Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mai er en måned med mange røde fridager, og for mange kan det være fristende å få unnagjort litt praktiske ting i hus og hage når man først har tid.

Men hva er egentlig lov på de røde dagene i kalenderen? Er alle helligdager, med de regler som følger?

Helligdager

Helligdager er som navnet tilsier, dager som skal holdes hellig, altså har den sin bakgrunn i religion. Eksempler på disse dagene er Kristi Himmelfartsdag og pinsedagene. Helligdagene har egne lover, som forteller hvordan man skal forholde seg. En av paragrafene i denne loven handler om helligdagsfreden.

Lov om helligdager og helligdagsfred

På helligdag fra kl 00 til kl 24 samt påske-, pinse- og julaften etter kl 16 skal det være helligdagsfred som ingen noe sted må forstyrre med utilbørlig larm.

Ved kirke eller gudstjenestested er det mens helligdagsfreden varer ikke tillatt å forstyrre gudstjenesten med unødig larm eller arbeid eller annen forstyrrende virksomhet.

Kilde: Lovdata.no

Hva er utilbørlig larm, tenker du kanskje. I forarbeidet til denne loven, står det følgende:

«Selv om det skal meget til for å karakterisere en larmende virksomhet for utilbørlig, vil forbudet etter omstendighetene kunne ramme f.eks. bruk av motorgressklipper og motorsag i bolig- og hyttestrøk.»

Det er politiet som håndhever loven, og straffen kommer i form av forelegg.

Røde fridager

Men hva med de røde fridagene som ikke er religiøse helligdager, som 1. og 17. mai? Disse er ifølge loven kategorisert som høytidsdager, og skal være likestilt med søndager og helligdager. Altså skulle man tro at gressklipping og trefelling heller ikke er tillatt disse dagene.

Men det er feil. Selv om mange av reglene for disse dagene sammenfaller med regler for helligdager, er unntaket helligdagsfreden.

Lov om 1. og 17. mai som høgtidsdager

1. og 17. mai er høgtidsdager og skal være jamstelt med søndager, men ikke når det gjelder føresegner om kirkelige handlinger eller helligdagsfreden.

Kilde: Lovdata.no

Dette betyr at loven ikke begrenser ønsket om å spille høy musikk på terrassen, eller bruke kantklipperen i hagen.

Grannelova

Det finnes imidlertid andre lover, som kan begrense hva du tar deg til på 1. og 17. mai. I Naboloven, eller Grannelova, står det at man ikke skal gjøre ting som fører til vesentlig ulempe for naboen.

Lov om rettshøve mellom grannar (Grannelova)

Ingen må ha, gjera eller setja i verk noko som urimeleg eller uturvande er til skade eller ulempe på granneeigedom. Inn under ulempe går òg at noko må reknast for farleg.

I avgjerda om noko er urimeleg eller uturvande, skal det leggjast vekt på kva som er teknisk og økonomisk mogeleg å gjera for å hindra eller avgrensa skaden eller ulempa.

Kilde: Lovdata.no

Da er jo selvsagt spørsmålet: Hva er ulempe for naboen, og hvem skal definere det? Noen vil si at gressklipping ikke er en vesentlig ulempe, mens andre vil mene at dersom dette skjer på 17. mai, så fører det til ulempe hvis det sammenfaller med ens egen 17.mai-frokost på verandaen.

Også denne loven er det politiet som håndhever og eventuelt straffer med forelegg. Hvorvidt noe vil være et brudd på Grannelova, vil være opp til politiets skjønn.

Høysesong for nabokonflikter

Selv om du skulle ha loven på din side, vil ikke det si at naboen er enig i at gressklipping er greit 17.mai.

I følge Konfliktrådet er våren høysesong for nabokonflikter, og støy fra trampoliner og gressklipping, høy musikk - samt sjenerende dyrehold dominerer konfliktene.

Vi var i kontakt med Konfliktrådet i 2018, og fikk da disse innspillene.

- Hvis du er uenig med naboen, så prøv å løs problemet på en ordentlig og respektfull måte, rådet informasjonssjef Gro Jørgensen i Konfliktrådet.

- Hvis naboen din velger å klippe plenen midt i 17.mai-frokosten, så gå og snakk med han eller henne. Naboen må få en mulighet til å endre på situasjonen som du finner irriterende.

Hun fortalte at de færreste ønsker en konflikt med naboen.

KAN HJELPE: Informasjonssjef i Forbrukerrådet, Gro Jørgensen, sier de kan hjelpe til i nabokrangler. Foto: Konfliktrådet
KAN HJELPE: Informasjonssjef i Forbrukerrådet, Gro Jørgensen, sier de kan hjelpe til i nabokrangler. Foto: Konfliktrådet Vis mer

- En nabo er en du skal fortsette å bo ved siden av, og det er hyggeligst for alle om de kan ha et greit forhold. Det er ikke noe godt å grue seg til å gå til postkassen i frykt for å møte naboen. Og vi opplever at de fleste ønsker en løsning på en konflikt.

Det kan fort bli litt temperatur dersom man har en uenighet og en konfrontasjon. Jørgensens råd er å prøve ha en så rolig samtale som mulig.

- Ha en ordentlig tone, og prøv å skildre din opplevelse av situasjonen, heller enn å kritisere naboen for bråking. Det er ofte måte som fungerer godt for å få motparten til å forstå.

- Klarer dere ikke å løse det, så ta kontakt med oss, så hjelper vi så godt vi kan, avsluttet Jørgensen.

Sist oppdatert 1. mai 2020

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer