Hvordan klippe hekken riktig

Klippetabber kan ødelegge hekken

Skal du klippe hekken i sommer? Disse tingene er viktig å tenke på.

TABBER VED KLIPPING AV HEKK: Sesongen for klipping av hekk er i gang, men vet du om du klipper den riktig? Foto: NTB
TABBER VED KLIPPING AV HEKK: Sesongen for klipping av hekk er i gang, men vet du om du klipper den riktig? Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå begynner våren å titte frem, folk begynner å stelle i hagen igjen og klippe hekken som har vokst over vinteren. Men vet man at man klipper hekken riktig?

Anne-Sofie Odden Nordstrøm er Nordisk kategorisjef og gartner hos Felleskjøpet. Hun forteller at det er viktig å tenke på hva man vil oppnå med hekken når man skal klippe den.

KLIPPE HEKK: Nordisk kategorisjef og gartner hos Felleskjøpet, Anne-Sofie Odden Nordstrøm. Foto: Anne-Sofie Odden Nordstrøm
KLIPPE HEKK: Nordisk kategorisjef og gartner hos Felleskjøpet, Anne-Sofie Odden Nordstrøm. Foto: Anne-Sofie Odden Nordstrøm Vis mer

- Skal du klippe hekken denne sesongen er det viktig å tenke på hva du vil med beskjæringen. Vil du få den tettere, har den blitt for høy, eller trenger du kanskje bare å stusse sidene?

- Har du for eksempel en hekk med gjennomgående stamme, som thuja eller gran, skal de ikke toppes før du har fått ønsket høyde, men sidene skal klippes for å få en tett og fin hekk.

Det varierer

Leder i OBP (Opplysningskontoret for blomster og planter) Tove Ladstein forteller at klippemetoden kommer litt an på hva slags hekk du har.

ULIKE HEKKER: Leder i OBP, Tove Ladstein. Foto: OBP
ULIKE HEKKER: Leder i OBP, Tove Ladstein. Foto: OBP Vis mer

- Noen hekker er frittvoksende og blomstrende, mens andre må stusses jevnlig. Syrinhekker behøver for eksempel ikke å klippes like ofte som en thuja-hekk.

- Bøkehekker er veldig populære, og de kan man skjære litt som det passer seg. Det samme gjeder spireahekker, der kan man vurdere hvor mye man vil kutte ned og hvor mye man har plass til.

Hekken kan klippes feil

Klippetabber på hekken er fort gjort. Hekken er for eksempel klippet feil om du har tatt toppen av en hekk med gjennomgående stamme, før du har oppnåd ønsket høyde, forklarer Nordstrøm.

- Har du en gammel vintergrønn hekk som har blitt for bred, og du ønsker å gjøre den smalere er det viktig å beskjære den inn gradvis og ikke ta for mye av gangen.

Det er bedre å klippe hekken to ganger i sesongen, enn å bare gjøre det hvert tredje år for eksempel, påpeker Ladstein.

- Hvis du velger å ikke gjøre det ofte, og skjærer mye når du først gjør det vil du få sår i hekken. Da vil det ta lang tid å få den grønn igjen.

Dette bør du gjøre

Skal du klippe hekken, men er usikker på hva som er viktig å tenke på? Her er et par tips:

  • Klipp i tørt vær.
  • Bruk ren og skarp saks så man ikke lager sår.
  • Klipp heller oftere og lite enn mye og sjelden.
  • Mange buskaktige hekker blir finere om man tar ut store kvister nederst, og lar de unge grenene få komme opp.
Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer