Knuser mandarinmyte

Nei, Norge sluttet ikke å selge mandariner på 70-tallet. Bama kaller «alt» for klementiner.

Hva er forskjellen på mandariner og klementiner? Vi har snakket med Rune Ellefsrud, produktansvarlig for sitrus i Coop Norge. Reporter: Jenny Emilie Aas. Foto: Ørjan Ryland. Vis mer
Publisert

- Det heter ikke mandarin, det heter klementin!

Et av julas faste samtaleemner og evige diskusjoner er dette: Noen av den eldre garde snakker om hvor gode mandarinene er, og blir sporenstreks korrigert, fordi «det ikke selges mandariner lenger i Norge».

Den myten er det på tide å knuse, én gang for alle: Selvsagt selges det mandariner i Norge. Men ikke i desember. Og det kalles ikke lenger mandariner.

- Det selges sorter som botanisk sett er mandariner i Norge, men de er ikke i sesong før på nyåret, sier Anne Victoria Frogner, senior kommunikasjonsrådgiver i Bama, til DinSide.

Men for å gjøre forvirringen komplett skiller ikke Bama lenger på klementiner og mandariner ved navn.

- De er såpass like at de færreste vil merke forskjell på dem, så vi kaller alle for klementiner.

- Ikke solgt mandariner på 25 år

Det er ikke så rart at vi er forvirret. Og opphavet til denne forvirringen er ingen ringere enn ... Bama.

- Mandarin har ikke vært i salg på et kvart århundre, annet enn i hermetisk form. Det heter klementin og bare det, sa informasjonssjef Hanne Linnert i Bama til NRK i 2011.

I 2014 gjentok hun påstanden, men da var det ikke solgt mandariner i Norge på 20 år.

- Nå viser det seg altså at vi har kunnet spise mandariner hele tida, men at Bama har valgt å kalle det for klementiner?

- Saken dere viser til er fra 2011, og mye har skjedd på den tida, sier Frogner.

Det er vanskelig å få et konkret og klart svar, men vi prøver.

- Har vi kunnet kjøpe mandariner under navnet klementiner hele tida?

- Vi sluttet å si mandarin for mange år siden, fordi innovasjon og sortutvikling har gitt dem klementinens egenskaper.

Slik var det ikke før, ifølge Frogner. De gamle mandarinsortene hadde pen oransje farge, men var ofte tungskrelte, smakte syrlig og friskt, men hadde mye frø. De nye sortene er derimot søte, saftige og lettskrelte og nær uten frø - slik som klementinen.

- I takt med sortutvikling, utvikler også språket seg.

Hun presiserer at dagens mandariner som kalles klementiner ikke har spesielt mye til felles med 60-tallsmandariner.

Noe entydig svar er det vanskelig å få, men underteksten er tydelig: Mandarinmyten er feil. Det har vært mulig å kjøpe mandariner i hele år.

Nye sorter

Frogner forteller at det de siste åra har vært en rivende utvikling av nye sorter klementiner og mandariner. Tidligere var det høysesong for klementiner før jul, mens de siste åra har det vært tilgjengelig året rundt.

- Dette er et resultat av et målrettet innovasjonsarbeid, hovedsakelig fordi man har søkt å kunne utvide klementin-sesongen.

Klementinen er for øvrig selv et resultat av en krysning. Presten Pierre Clément fra Algerie, var ettergivende ikke så begeistret for steiner i mandarinen, og krysset mandarinen med den steinfrie sitrusfrukten pomerans.

Resultatet, en liten, søt og steinfri sitrusfrukt, fikk navnet klementin.

Ifølge Frogner er klementiner nå tilgjengelig året rundt, men ser man strengt botanisk på det, er ikke alle klementiner.

- Noen av de nye sortene er nok likere på mandariner, botanisk sett, men for å gjøre det enkelt har vi valgt å kalle alt for klementiner.

- De er utseendemessig like, lette å skrelle, saftige og søte.

Lurer du på forskjellen, er det bare å vente til nyåret. De som botanisk sett er mandariner kommer i butikkene over jul.

Mer steiner

Selv om klementiner er kjent for å være steinfrie, kan du regne med mer steiner enn vanlig i år.

Årsaken er utfordringer med vær og klima. De ekstra frøene skyldes naturlig pollinering fra bier og vind, men smaken skal være spesielt søt og god etter den varme sommeren.