Knuser myten

Ikke hundeeierne sin skyld.

IDYLL: Oslos parker er i ferd med å våkne til liv igjen, men uteidyllen har en bismak foreløpig. Foto: Martin Gramnæs
IDYLL: Oslos parker er i ferd med å våkne til liv igjen, men uteidyllen har en bismak foreløpig. Foto: Martin Gramnæs Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Våren er i ferd med å våkne til liv i sørlige deler av landet, og i Oslo var mange ute for å nyte godværet i helga som var.

Mange opplevde imidlertid at en ubehagelig lukt satte en strek i regninga for den herlige vårstemningen.

Råtner

Lukta kan minne om både hundebæsj, oppkast og råtten mat, men det er ikke lukta av opptinte rester av vårens etterlatenskaper som nå brer seg i hovedstaden.

- Det kan godt hende at noe kan være hundebæsj, men det er ikke det som lager lukta, sier forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio), Marit Jørgensen til Aftenposten.

Hun forklarer at isen på bakken forhindrer at luft kommer til jord og planter, noe som skaper mangel på oksygen under isen. Dermed råtner planterester og annet organisk materiale med mikroorganismer som takler forhold uten oksygen. Noen av disse er smørsyrebakterier som danner smørsyra.

Det er altså denne som er den store synderen.

Hagetrøbbel

Overfor Romerikes Blad understreker forskeren at det ikke er farlig å lukte eller puste inn gassene som oppstår. Det kan imidlertid få konsekvenser for hagen din.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.