Knuser myten

Ikke hundeeierne sin skyld.

IDYLL: Oslos parker er i ferd med å våkne til liv igjen, men uteidyllen har en bismak foreløpig. Foto: Martin Gramnæs
IDYLL: Oslos parker er i ferd med å våkne til liv igjen, men uteidyllen har en bismak foreløpig. Foto: Martin Gramnæs Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Våren er i ferd med å våkne til liv i sørlige deler av landet, og i Oslo var mange ute for å nyte godværet i helga som var.

Mange opplevde imidlertid at en ubehagelig lukt satte en strek i regninga for den herlige vårstemningen.

Råtner

Lukta kan minne om både hundebæsj, oppkast og råtten mat, men det er ikke lukta av opptinte rester av vårens etterlatenskaper som nå brer seg i hovedstaden.

- Det kan godt hende at noe kan være hundebæsj, men det er ikke det som lager lukta, sier forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio), Marit Jørgensen til Aftenposten.

Hun forklarer at isen på bakken forhindrer at luft kommer til jord og planter, noe som skaper mangel på oksygen under isen. Dermed råtner planterester og annet organisk materiale med mikroorganismer som takler forhold uten oksygen. Noen av disse er smørsyrebakterier som danner smørsyra.

Det er altså denne som er den store synderen.

Hagetrøbbel

Overfor Romerikes Blad understreker forskeren at det ikke er farlig å lukte eller puste inn gassene som oppstår. Det kan imidlertid få konsekvenser for hagen din.

- Dette fenomenet kan jo også oppstå hos en del hageeiere og da kan alt fra mindre flekker til hele plenen være ødelagt når isen først smelter. Så det kan være mye nytt plenfrø som må kjøpes til våren, sier Jørgensen til avisa.

Men en ting er sikkert. Den vonde lukta er et sikkert vårtegn.

- Mange synes det er en vond lukt, men det er et sikkert vårtegn, så jeg synes det er den beste vonde lukta som finnes, sier naturhistoriker og biolog Sondre Brekkhus til Avisa Oslo.

Også han er klar på at det er smørsyra som forårsaker den fæle lukta.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer