Slik lager du påskelam

Knuser populær myte

Langtidsstekt kjøtt er nydelig, men det møre lammekjøttet tåler ikke mange timene i ovnen før det kan få en leveraktig konsistens.

PÅSKELAM: Lammesteken blir god om du steker den på lav temperatur, men du bør ikke gi den for mange timer i ovnen. Foto: Lisbeth Michelsen
PÅSKELAM: Lammesteken blir god om du steker den på lav temperatur, men du bør ikke gi den for mange timer i ovnen. Foto: Lisbeth Michelsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lammelår hører påsken til, men det er én myte vi må til livs: Du må ikke finne på å sette lammesteken i ovnen og ta deg en skitur. For der seige kjøttstykker av svin eller storfe blir fantastisk mye bedre etter en dag i ovnen på lav temperatur, blir det bare trist om du langtidssteker det sarte lammekjøttet.

- Da vil du ødelegge strukturen i kjøttet helt, og det vil få en nesten leveraktig konsistens, sier Erlend Abouradoine Sætherø, kjøkkensjef på Nedre Foss Gård, til DinSide.

Sætherø har hjulpet å teste lammelår for Dagbladet, og det var ikke alle som en gang tålte et par timer i ovnen på 70 grader.

Dette er likevel måten kokken anbefaler når lammelåret skal stekes, med eller uten bein: Stek kjøttet i ovnen på 70 grader til det når en kjernetemperatur på 60 grader, før du bruner det i ei panne.

- Du kan steke kjøttet på høyere varme og kortere tid, men da risikerer du at det ikke blir like mørt, sier Sætherø. - Jeg vil heller ha det for mørt enn for seigt.

Lammestek, lammelår eller lammebog?

Når vi snakker om påskelam, ser vi gjerne for oss et lammelår på beinet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer