Julemarsipan:

Knuser populær myte

Er julemarsipanen virkelig bedre nå enn i jula, og varer den helt til påske? Vi lot oss overraske.

HALLELUJA! Julemarsipanen har en stor tilhengerskare, og pakkene med fem marsipanpølser er de klart mest populære. Foto: Elisabeth Dalseg
HALLELUJA! Julemarsipanen har en stor tilhengerskare, og pakkene med fem marsipanpølser er de klart mest populære. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har alle en av dem på vennelisten vår. En av dem som hvert år deler gleden over å finne den første julemarsipanen i butikk. I panegyriske vendinger beskrives gleden av å spise den aller første, lille marsipanpølsa eller -grisen.

Som en, av ufrivillige grunner, ikke-marsipanspisende person, tok jeg meg selv i å lure: Smaker marsipanen virkelig bedre nå enn på julaften?

På ingen måte, skal vi tro Perny Emdal, produktutvikler på Nidar-fabrikken og Orklas ekspert på julemarsipan.

- Julemarsipan er en sesongvare, som er tilgjengelig i begrenset tid. Når den kommer i oktober, er det lenge siden sist man har hatt den smaken i munnen - og disse gode minnene kan gi euforiske opplevelser av den første marsipanpølsa, mener Emdal.

- Euforiske? Hva er det jeg går glipp av?

- Det er summen av gode følelser, minner, og tradisjonen rundt det å spise julemarsipan.

Varer helt til påske - minst

Stemningen og minnene er en stor del av opplevelsen, men som de fleste andre matvarer har også julemarsipanen en begrenset levetid. Men den varer lenger enn til jul - og påske.

- Som det meste annet av godteri har marsipan mellom ti og tolv måneders holdbarhet, forklarer Emdal. Dette skal gjelde for all marsipan som oppbevares i uåpnet emballasje.

EUFORISK: Det er minner og assosiasjoner, like mye som smaken av julemarsipanen, som får oss til å tro at julemarsipanen er aller best i oktober, ifølge Perny Emdal. Foto: Privat
EUFORISK: Det er minner og assosiasjoner, like mye som smaken av julemarsipanen, som får oss til å tro at julemarsipanen er aller best i oktober, ifølge Perny Emdal. Foto: Privat Vis mer

Hvor lenge marsipanen er holdbar, kan du se av datostemplingen på pakken, og det aller meste skal være godt minst til neste sommer.

- Vi starter produksjonen av årets julemarsipan tidlig på høsten. Vi har ett anlegg som produserer all julemarsipanen, så dette er rett og slett på grunn av produksjonsplanlegging.

Marsipan som er trukket i sjokolade er først ut, den holder seg best.

Ifølge Emdal er det mange som hamstrer julemarsipan på tilbud før jul eller i januar, og sparer til påske.

- Vi må innrømme at vi har lurt: Gjør Nidar det samme? Er påskemarsipanen bare usolgt julemarsipan i ny innpakning?

- Påskemarsipan og julemarsipan er unike produkter som lages i forkant av hver sesong. På Nidar-fabrikken i Trondheim prøver vi å treffe så godt vi kan med planleggingen vår, slik at vi ikke lager mer enn vi trenger, har tidligere kommunikasjonsrådgiver i Orkla Confectionery & Snacks, Marte Schomacker, tidligere fortalt til Dagbladet.

- Det er imidlertid vanskelig å treffe eksakt, og vi har ofte igjen noe av enkelte varianter. Mye av det deler vi ut til Matsentralen og andre organisasjoner som bidrar med matutdeling til vanskeligstilte i påsken eller jula.

Slik oppbevarer du marsipan

Selv om Nidar ikke selger julemarsipan til påske, betyr det ikke at du ikke kan lagre den selv.

Konditor Sverre Sætre anbefaler å oppbevare marsipan lufttett. Gjerne i originalemballasjen.

- Riktig laget marsipan, som oppbevares rett, kan ligge i flere måneder. Vi lager vår marsipan nå, og den er god til lenge over jul, sier Sætre til Dinside.

Han presiserer at dette gjelder marsipan du kjøper. Hjemmelaget marsipan vil, i de aller fleste tilfeller, ha langt kortere holdbarhet.

- Jeg husker da vi var små, og laget marsipan hjemme. Den var knusktørr etter to uker!

Skal du lage julemarsipan selv, er rådet å vente til nærmere jul. Og for å få marsipanen til å holde best mulig, har han et triks i ermet: Trekk den i sjokolade.

- Da får du en naturlig barriere.

Hva med åpnete poser med marsipan? Emdal har en noe mer pragmatisk løsning.

- Har du åpnet pakken, er det like godt å spise opp marsipanen. De fleste pakkene er ikke så store - og du kan jo dele med noen.

- Hva om man ikke er så godtesugen?

- Da kan det fint ligge på kjøkkenbenken et par dager. Men skal den lagres over tid, så er det 15-18 grader som gjelder. Ta gjerne en pose rundt, eller sett på en klemme på emballasjen, så det ikke kommer mye luft til.

Nøtter, mandler og marsipan holder seg bedre ved kjølige temperaturer, men det er ikke nødvendigvis en god idé å legge marsipanen i kjøleskapet.

- Om pakken er åpen, kan marsipanen trekke til seg fukt, miste litt av glansen og få fuktflekker, sier Emdal.

Heller ikke sjokolade bør ligge åpent i kjøleskapet - da kan det oppstå såkalt «sukkerblomst».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer