- Det er en myte at ingen sopp skal vaskes, sier Tommy Østhagen, kokk og profesjonell soppsanker, til DinSide.
Med den rekordshopphøsten vi har nå, kan det fort bli timevis med rensearbeid. Hadde det bare vært en rask og enkel måte å gjøre det på!
Det heter seg at man ikke bør vaske sopp, men det gjelder altså ikke all sopp, skal vi tro Østhagen. Kantareller kan du fint gi et lite bad.
- Kantareller står jo ute når det regner, og de kan fint bade en gang til, sier Østhagen.
I videoen over viser han hvordan.
Skyll dem hele
Besøker du et soppforum på nett, er det å skylle - eller ikke skylle - en kilde til store diskusjoner, men det er altså ikke så kontroversielt som en kanskje kan få inntrykk av.

Østhagen synes det er greit å vaske alle typer traktsopp, som kantareller - men vil ikke anbefale det på steinsopp eller kremler. Klassisk butikksopp som aromasopp og sjampinjong bør heller ikke skylles.
Også Pål Karlsen, leder i Norges sopp- og nyttevekstforbund, synes det kan være helt greit å vaske sopp.
- Vask soppen hel, er rådet fra Karlsen
Når du renser kantareller kan du begynne med å skjære av tuppen og det som eventuelt er stygt, og fjerne det grøvste av jord og blader.
Noen sopp trekker til seg mer vann enn andre, så det kan lønne seg å ikke la dem ligge for lenge i vann, ifølge Karlsen. I stedet anbefaler han å skylle dem i et dørslag, og la dem ligge litt og renne av seg.

Velger du å gi kantarellene et bad, leger du dem i en bolle med vann, og rører rundt. Blader og kvist som flyter til toppen, kan du bare fjerne, og så kan du røre litt rundt, for å løsne på jord.
Løft ut, ikke hell
Østhagen har likevel et lite triks - når du er ferdig med å gi kantarellene et bad: Når du skal sile det av, må du løfte soppen over i et dørslag eller sil - ikke helle hele soppbadet over i silen. Dette fordi sanden synker til bunns.
Så lar du soppen renne av seg litt, før du heller over på et kjøkkenpapir, der det kan tørke litt før du tar det i bruk.
Et lite tips fra Karlsen til slutt, vil gjøre rensejobben mye enklere:
- Grovrens ute. Det er du enormt tjent med når du kommer hjem.
Få bort så mye som mulig av jord og grus, blader og nåler som er på stilken eller på hatten.
Når du kommer hjem, kan du spre soppen utover kjøkkenbordet eller et brett, og ta en ekstra sjekk.