Julemat:

Knuser ribbemyte

Dette er viktigst når juleribba skal handles inn.

FERSK ELLER FROSSEN? Hvilken ribbe du kjøper betyr mer enn om den er fersk eller frossen. Foto: Elisabeth Dalseg
FERSK ELLER FROSSEN? Hvilken ribbe du kjøper betyr mer enn om den er fersk eller frossen. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert

Julaften er en knapp uke unna, og for mange er det tid for å bestemme seg hvilken ribbe vi skal ha på julaften. Noen har lange tradisjoner, som innebærer en halvtimes kø i vinterkulden utenfor den slakteren der de alltid har kjøpt ribben, mens andre handler i matbutikken.

Der er det mye å velge mellom, både ferskt og frossent. Spiller det noen rolle hvilken ribbe vi velger?

Ja, skal vi tro Michelin-kokk Christopher Haatuft, som i år skal dele sine beste julematoppskrifter i «Kvelden før Kvelden» på NRK. Men om ribben er frossen eller ikke er ikke det viktigste.

- Først og fremst: Dette er den middagen vi er mest opptatt av, og bør bry oss mest om hva vi spiser. Nå skal vi lage mat med kjærlighet til de man er glad i.

ÅRETS VIKTIGSTE MIDDAG: Det er ikke på julaften du skal spare på ingrediensene, sier Christopher Haatuft. Foto: NRK / Kvelden før kvelden
ÅRETS VIKTIGSTE MIDDAG: Det er ikke på julaften du skal spare på ingrediensene, sier Christopher Haatuft. Foto: NRK / Kvelden før kvelden Vis mer

Da bør vi velge det beste.

- Det burde ikke være for mye forlangt å kjøpe ribbe fra en økologisk, frittgående gris.

Fra et dyr som har hatt det bra, og har fått fint fôr og fått leve slik at kvaliteten på kjøttet blir det beste.

Konklusjonen er klar, i de mange smakstestene vi har gjort av ulike typer kjøtt opp gjennom åra, også av ribbe fra butikk: Dyr som har hatt det bra, smaker stort sett bedre.

- Så frossen eller fersk ribbe er egentlig et lurespørsmål, sier kokken.

Fersk vil alltid være bedre, men står valget mellom en frossen økologisk ribbe, eller en vakuumpakket mer generisk ribbe av ukjent opphav, er han ikke i tvil: Kjøp den frosne.

Her må du har ferskt kjøtt

- Tommelfingerregelen min er at om du skal ha ting som er medium-raw, eller bare akkurat gjennomstekt, så har det mye å si om det er ferskt eller frossent, sier Haatuft.

- Har du noe som skal kokes eller stekes til det omtrent faller fra hverandre, har det ikke like mye å si. Som en ribbe.

Når du fryser og tiner kjøtt, ødelegger du strukturen. Det merker du bedre om du skal servere det rått, eller litt rått i midten.

- En ribbe stekes jo til langt forbi en blodig biff, og langtidsstekes gjerne, så resultatet kan bli bra selv om ribben har vært frossen, sier kokken.

Holder til jul

Holdbarheten på rått kjøtt er ikke ubegrenset. Det er grenser for hvor lenge rått kjøtt kan ligge i kjøleskapet før du må tilberede det, men den grensen er nå passert, ifølge Daniel Slakter, fra Annis Pølsemakeri og Annis i Oslobukta.

NB, Handler du i butikk, sjekk datoen, da det varierer når ribbene er pakket.

- Ribbene du kjøper hos oss, enten de er vakuumert eller pakket i papir, skal holde til jul, sier Slakter.

HOLDER TIL JUL: Kjøper du ribben nå, bør den holde til jul, sier Daniel Slakter. Arkivfoto: Dagbladet
HOLDER TIL JUL: Kjøper du ribben nå, bør den holde til jul, sier Daniel Slakter. Arkivfoto: Dagbladet Vis mer

Juleribba skal jo også ligge litt med salt, og når du grovsalter den bidrar det også til å forlenge holdbarheten, ifølge slakteren.

- Kjøpte du ribbe i helga, holder den også til jul. Salter du den godt, holder den et par dager ekstra. Det å salte er en helt vanlig konserveringsmetode.