Liggetid burgere:

Knusktørr: - Bare å beklage

Å få et klart svar på hvor lenge varmmat kan bli liggende i butikk, skulle vise seg å være vanskeligere sagt enn gjort.

BEKLAGER: Spar beklager seg etter at de solgte «knusktørre» burgere i butikk. Video: Elisabeth Dalseg. Reporter: Maja Walberg Klev/Malin Iden Vis mer
Publisert

I forrige uke kjøpte vår kollega en burger vi aldri har sett maken til. Eller for å være helt korrekt: Hørt maken til.

- Hør på dette da!

Burgerbrødet er ikke bare tørt, men knallhardt. Så hardt at det lager lyd når hun trommer på det, og det gir ikke etter. Skorpen er like hard som knekkebrød. På undersiden, derimot, er det skikkelig fuktig.

Hvor lenge er det siden den ble laget?

Burgeren er kjøpt fra varmmatskapet på nærbutikken Spar. Der er et helt varmeskap viet burgere, spicyburger, baconburger eller biffburger, alle dagsferske, med oppgitt stekedato samme dag. Når på dagen, og hvor burgerne kan ligge der, skulle vise seg at det var vanskelig å få et klart svar på.

- Bare å beklage

På Spars nettsider kan vi lese at Spar-burgeren ble til på Askøy utenfor Bergen, og at det selges flere millioner varme Spar-burgere hvert eneste år.

Mer interessant er det, kanskje at fra den første ferdigburgeren ble solgt for nesten 20 år siden, har den gjennomgått en liten reise. Både innhold og innpakning har fått noen små justeringer.

- I starten hadde vi jo ikke det samme innpakningspapiret som vi har i dag, papir som egner seg i varmeskap. Dermed hadde de første hamburgerne ofte brød hardt som knekkebrød på toppen, mens bunnen var fuktig, sier Spar-burgerens mor på selskapets nettsider.

Dette høres kjent ut, men det er ikke papiret som er skyld i det knustktørre burgerbrødet.

- Her er det bare å beklage, burgere hos oss skal ikke selges slik, sier Anna Kappler, kommunikasjonsrådgiver for Spar, til DinSide.

Hun forklarer at butikken er under ombygging, og at burgerne har ligget i et varmeskap som vanligvis ikke brukes til burgere.

- Det midlertidige varmeskapet har mer overvarme på de øverste hyllene, og derfor kan burgerne fortere bli harde på toppen. Butikken dropper nå å bruke de øverste hyllene og får på plass varmeskap egnet for burgere til uken.

IKKE PÅ ØVERSTE HYLLE: Nå er de aller fleste burgerne flyttet ned til bunnen av varmeskapet.
IKKE PÅ ØVERSTE HYLLE: Nå er de aller fleste burgerne flyttet ned til bunnen av varmeskapet. Vis mer

Hun oppfordrer kunder som ikke er fornøyd med kvaliteten på burgerne om å ta direkte kontakt med butikken, slik at de får ordnet opp på stedet.

Spørsmålet ingen vil svare på

Hvor lenge disse burgerne kan ligge, annet enn at de lages samme dag, er vanskelig å få klarhet i.

Før vi fikk servert burgeren spurte vi Kappler om hvor lenge varmmaten deres kan ligge, og fikk følgende svar:

- Trygg mat er svært viktig for oss. Når det gjelder varmeskap har vi klare rutiner for hvordan maten skal tilberedes, pakkes og oppbevares. All varmmat som serveres i våre butikker varmebehandles før de legges i varmeskapet. Etter behandlingen, skal varmmat holdes varm. Hvor lenge varene ligger i denne temperaturen avhenger av type produkt, salg og kvalitet.

- Alle som jobber med varmmat hos oss har gjennomført trygg mat-kurs. Våre varmeskap blir også jevnlig kontrollert, både av oss og av en ekstern kontrollør.

Til tross for gjentatte forsøk har det ikke lykkes oss å få noe konkret svar på hvor lenge burgerne eller varmmaten kan ligge. Det nærmeste vi kommer et svar på dette er:

- Hvor lenge burgerne ligger i varmeskap kommer som sagt an på type produkt, salg og kvalitet. Butikkene jobber etter stekeplaner, som blant annet baserer seg på trafikk i butikk.

Vil unngå matsvinn

Også Meny selger varme burgere, og våre stikkprøver viser at alle er laget samme dag som vi sjekker. Men når på dagen de lages, og hvor lenge de kan bli liggende, skulle være vanskelig å få et konkret svar på, også her.

Ifølge Nina Horn Hynne, kommunikasjonssjef i Meny, varierer det fra butikk til butikk når på dagen burgerne lages.

SER DENNE BRA UT? Menys rutine er å fjerne produkter som «ikke ser bra ut». Vi lurer litt på hvordan man kan se det. Foto: Elisabeth Dalseg
SER DENNE BRA UT? Menys rutine er å fjerne produkter som «ikke ser bra ut». Vi lurer litt på hvordan man kan se det. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

- Hver enkelt butikk steker hver dag, basert på kunde-etterspørselen hos dem, det vil si om de for eksempel er typiske lunsj-butikk, sier hun til DinSide.

- Butikkene skal heller ikke steke opp mer enn de tror de selger, da vi ikke ønsker å få matsvinn.

Hun sier at de i liten grad opplever at burgerne blir liggende lenge, da butikkene har god erfaring med hvor stor rulleringen er.

- Vi produserer løpende og har høy rullering, så normalt blir de ikke liggende i mer enn 1 til 2 timer i varmeskapet.

Hun kjenner ikke til at de har mottatt klager på dårlig kvalitet på sine ferdige burgere.

- Rutinen er at produktene skal fjernes om kvaliteten ikke ser bra ut.

- Hvordan ser man at det ser bra ut?

- Som nevnt er liggetid i varmeskap avhengig av kvalitet. I tilfellet ferdige burgere må man vurdere om selve burgeren har blitt tørr i kantene og om brødet er blitt bløtt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer