Kommer med bønn: - Slutt!

Kleskjempen H&M har gått i bresjen for bærekraftig mote. Men da en svensk avis sendte ubrukte klær til gjenvinning hos giganten, endte de i søppelhauger.

SKRYT: H&M har fått ros for sitt gjenvinningsarbeid, men mange av klærne blir ikke gjenvunnet. Foto: Ludvig Heiberg Larsen / NTB
SKRYT: H&M har fått ros for sitt gjenvinningsarbeid, men mange av klærne blir ikke gjenvunnet. Foto: Ludvig Heiberg Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er Aftonbladet som har gransket klesinnsamlingen til H&M, som er et sentralt ledd i selskapets arbeid for å innføre sirkulærøkonomi. Her kan brukte klær av alle typer leveres inn. H&M skriver på sine hjemmesider at de enten selger klærne som bruktklær, sørger for at de blir gjenbrukt til andre formål, eller resirkulerer dem.

Avisa leverte ti plagg til gjenvinning i ulike H&M-butikker i Stockholm. De festet såkalte airtags på dem for å kunne spore hvor de havnet, og antok at i alle fall noen av dem kom til å bli solgt på nytt i Sverige. Det skjedde imidlertid ikke. Noen uker seinere var klærne på ulike sorteringsanlegg i Tyskland, og derfra havnet noen plagg til og med i Romania.

Flere av plaggene ble sporet til dumpingsplasser i fattige land. Eksporten av klær fra Europa forårsaker store miljøproblemer, og risikerer dessuten å utkonkurrere innenlandsk produksjon. Klærne Aftonbladet leverte inn var kjøpt på bruktbutikker i Stockholm og var i god stand. H&M solgte dem videre til mellomledd som sorterer og eksporterer brukte klær.

Vinterjakker sendes til Afrika

Et av plaggene, en tilsynelatende ubrukt vinterjakke, kunne spores til en klesimportør i byen Cotonou i det afrikanske landet Benin. Hvor den havnet etter det er mindre klart: Den ble enten ulovlig videreeksportert til Nigeria, eller solgt til et klesmarked i nærheten. Selgerne der har fortalt Aftonbladet at de blir tvunget til å kaste halvparten av de importerte klærne. Det skyldes enten at de er i dårlig stand eller – ikke overraskende – at de er for varme for klimaet rundt ekvator.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer