Kommunen kan pålegge tilkobling til vann på hytta

Kommunen som fritidsboligen ligger i, kan kreve at du kobler hytta til kommunens vann- og avløpsnett. Kostnaden kan bli meget stor.

BILLIG KAN BLI DYRT: Har du kjøpt eller vurderer du å kjøpe en hytte uten innlagt vann og avløp? Da bør du lese denne saken. Foto: NTB Scanpix
BILLIG KAN BLI DYRT: Har du kjøpt eller vurderer du å kjøpe en hytte uten innlagt vann og avløp? Da bør du lese denne saken. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hyttemarkedet er hett om dagen, og mens noen velger hytter som minner om boligen hjemme, velger andre den mer enkle sorten - uten innlagt vann og støm.

Da er det greit å være klar over at du flere steder kan bli tvunget av kommunen fritidsboligen ligger i, til å koble til det kommunale vann- og avløpsnettet.

Dermed kan det rimelige hyttekjøpet i verste fall komme på flere hundre tusen kroner ekstra.

Krever tilkobling

- Vi i Huseierne ser nå at en del kommuner krever tilkobling til det kommunale vann- og avløpsnettet. Ofte skjer dette gjennom at det opprettes private, lokale nett som igjen kobles til det kommunale anlegget, forteller forbruker- kommunikasjonssjef Carsten Pihl i Huseierne til Dinside.

Han sier at det kan være forskjellige årsaker til at det dukker opp slike krav.

- Noen ganger er dette krav fra kommunen, andre ganger tvinger det seg frem av seg selv – fordi flere hytteeiere for eksempel ønsker en sikrere vannforsyning enn tradisjonelle hyttebrønner har hatt. Og tilkobling til vann gjør at man også må koble seg til avløp, forklarer Pihl.

- Krav om tilkobling kommer blant annet for å sikre drikkevannskilder og sørge for mindre forurensing, forklarer Pihl.

Også advokatfirmaet Nicolaisen skriver på sine nettsider at de ser stadig oftere at hytteeiere mottar henvendelser fra sine respektive kommuner med blant annet pålegg om oppgradering av private avløpsanlegg eller tilkobling til slike, gjerne forankret i forurensningsloven. Også Plan- og bygningsloven gir kommunen rett til å bestemme at noen skal få knytte seg til en privat vann- og/eller avløpsledning, skriver de.

Kan koste opptil 200.000 kroner

Huseierne sier videre at deres erfaring er at kravene kommer i områder der hytter ligger litt tett, og det ikke er ordnede avløpsformer i dag.

- Hva det vil koste vil være avhengig av hvor mange som skal koble seg på, hvor langt det skal graves, om det må sprenges og liknende. Men vi ser at summene fort blir mellom 100.000 og 200.000 kroner per hytte, forteller Pihl.

- Når man først får vann inn i hytta, ønsker man kanskje å oppgradere bad, toalett og kanskje kjøkken. Det drar jo fort på seg nesten den samme summen, legger han til.

Hva sier reglene?

Vi har bedt kommunal- og moderniseringsdepartementet om en forklaring på når en kommune kan pålegge en hytteier å koble seg fritidsboligen til kommunens vann- og avløp.

De forklarer i en e-post til Dinside at Plan- og bygningsloven som hovedregel gir kommunene hjemmel til å kreve at ny og eksisterende bebyggelse knyttes til offentlige vann- og avløpsledninger på nærliggende areal, men at fritidsboliger i utgangspunktet er unntatt fra tilknytningsplikten.

Kommunen kan likevel fastsette tilknytningsplikt for både nye og eksisterende fritidsboliger i planbestemmelser.

Denne tilknytningsplikten for fritidsboliger må være fastsatt i planbestemmelser, enten i kommuneplan eller reguleringsplan.

De skriver videre at kommunen bør sende forhåndsvarsel til grunneier/eier av fritidsboligen om at tilknytning skal skje, hvorav grunneieren kan gi innspill til kommunen og mulighet til å søke om unntak fra tilknytningsplikten ved å søke om å få godkjent en annen ordning.

Kommunen gir deretter et pålegg om tilknytning med en frist for gjennomføring. Fristen bør settes så langt frem i tid som kommunen regner med at det vil ta å gjennomføre tiltaket. Etter at tiltaket er gjennomført, vil kommunen vurdere om pålegget om tilknytningsplikt er oppfylt, skriver departementet.

Det kan altså være god grunn til å undersøke nærmere med kommunen om hva som kan ventes av pålegg, dersom du vurderer å kjøpe en hytte som ikke er knyttet til vann og avløp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer