Kommuner ber regjeringen lempe på hytteforbudet

Flere kommuner mener hytteforbudet er for rigid og ønsker åpning for hyttebesøk innen samme legevaktområde.

HYTTEFORBUDET: KS ber om at hytteforbudet mykes opp. Foto: Berit B. Njarga
HYTTEFORBUDET: KS ber om at hytteforbudet mykes opp. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Et mindre strikt hytteforbud er et av ønskene som kommunesektorens organisasjon KS har spilt inn til Helsedirektoratet og ekspertutvalget som gjør samfunnsøkonomiske analyser av smitteverntiltakene.

Ekspertutvalget, ledet av Steinar Holden, skal levere sin første rapport til regjeringen mandag. Rapporten blir en del av grunnlaget for myndighetenes oppdaterte smitteverntiltak som skal legges fram denne uken.

– Flere kommuner påpeker at det er vanskelig å forklare og opprettholde hytteforbudet, spesielt når hjemkommune og hyttekommune tilhører samme legevakt- og sykehusområde. Det er ønskelig å se på muligheten til å lempe noe på denne og eventuelt åpne for lokale vurderinger når påskeferien er over, heter det i innspillet fra KS.

– Vokter og angir

En av mange kommuner som ber om lemping på hytteforbudet, er Ørsta kommune.

– Det er mange som har hytter i nabokommunen, og som da ikke vil belaste helsevesenet i hyttekommunen. Hytter og fritidsboliger kan gi familier mulighet til å dele seg opp med tanke på karantene, og er også en avlastningsplass for barn med spesielle behov, heter det i innspillet.

Kommunen sier det har kommet meldinger om at det å kunne reise på hytta, ville gjort familiesituasjonen bedre for barn som har søsken med spesielle behov.

På Haugalandet i Nord-Rogaland har hytteforskriften fått utilsiktede negative konsekvenser.

– Slik situasjonen er i dag, opplever vi at befolkningen vokter på hverandre og ringer kommunen/politiet for å angi hvor det er folk på hyttene. Dette tenker vi er en særdeles uheldig negativ konsekvens som ikke var tilsiktet, heter det i innspillet derfra.

Kommunene ber om «mer fornuftig formulering sett i lys av folkehelsen», som for eksempel at det tillates bruk av hytter innenfor samme legevaktområde, og at det tillates opphold på hytte, men ikke overnatting for andre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer